Opinie

De Churchill-lezing van Rutte: was het een open sollicitatie?

De afgelopen week stond voor een belangrijk deel in het teken van de Churchill-lezing die premier Mark Rutte woensdag uitsprak in het Zwitserse Zürich.

Foto Jerry Lampen/ANP

Wat zei hij in de lezing? Hier vindt u een ingekorte versie. Rutte brak een lans voor Europa in zijn speech en riep op tot daadkracht, eensgezindheid en machtsdenken. Dat sluit aan bij een stuk dat NRC-collega Caroline de Gruyter in januari vorig jaar al schreef: nu Amerika afhaakt moet Europa op eigen benen leren staan. Het wordt hoog tijd voor Europees ‘machtsdenken’.

Toch is de werkelijkheid is een stuk weerbarstiger. “Waar Rutte terecht daadkracht, eensgezindheid en machtsdenken bepleit, toont de werkelijkheid traagheid, verdeeldheid en behoedzaamheid”, schreef NRC-columnist Michel Kerres.

Was het nou wél of geen open sollicitatie voor een Europese topbaan? Over de toekomst van Rutte wordt in Den Haag al lang gespeculeerd. En ja, dus zal ook zijn speech opnieuw worden gezien als een verkapte sollicitatiebrief, zo concludeerde verslaggever Petra de Koning die ter plaatse was.

Al draaide Rutte zelf er opnieuw omheen, toen hem werd gevraagd of de speech onderdeel was van een Europese campagne voor een baan als voorzitter van de Commissie of van de Europese Raad van regeringsleiders. “Als mensen mij noemen moet ik dus maar thuis gaan zitten, koptelefoon op en mooie muziek luisteren?”

Peter Vandermeersch
Blogger

Peter Vandermeersch

Peter Vandermeersch is hoofdredacteur van NRC en schrijft op deze blog over nieuwe ontwikkelingen bij NRC en de dagelijkse praktijk op de redactie. U kunt hem ook volgen op Twitter.

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.