Ajax loopt in op PSV na ruime winst op NAC

De Amsterdammers hebben door de zege de koploper uit Eindhoven weer iets meer in het vizier gekregen. Nummer drie Feyenoord staat na een nederlaag bij FC Groningen (1-0) nog maar twee punten boven AZ.

Foto Maurice van Steen/ANP
Foto Maurice van Steen/ANP Gervane Kastaneer (NAC) en Matthijs de Ligt (Ajax) in de Johan Cruijff Arena.

Ajax heeft de achterstand op koploper PSV in de eredivisie verkleind tot vier punten. De nummer twee nam na een moeizame eerste helft overtuigend afstand van NAC Breda: 5-0.

PSV verspeelde zaterdag punten met een gelijkspel tegen sc Heerenveen. Het doelsaldo van de Amsterdammers (77-19) is nu gelijk aan dat van PSV (73-15).

Zo ziet het er voor Ajax een stuk beter uit dan vorige week zaterdag vlak na de nederlaag bij Heracles (1-0). Toen dreigde PSV een voorsprong van acht punten te nemen en werd gevreesd voor een afstraffing voor eigen publiek tegen Real Madrid in de Champions League.

Zelfde basis

Ajax begon tegen NAC met dezelfde basisspelers als woensdag tegen Real, dus met David Neres als linksbuiten en Dusan Tadic in de spits. De eerste helft verliep moeizaam voor de thuisploeg. Donny van de Beek raakte de paal en Matthijs de Ligt kopte op de lat. NAC verdedigde gedisciplineerd en kreeg zelf ook twee goede mogelijkheden. Gervane Kastaneer stuitte op doelman André Onana en Mikhail Rosheuvel schoot de bal rakelings over.

Ajax wist even voor rust toch te scoren. Dorian Dervite blokte een vrije trap van Hakim Ziyech met een elleboog en Tadic benutte de strafschop. Trainer Erik ten Hag bracht na rust centrumspits Kasper Dolberg in voor middenvelder Lasse Schöne. Dolberg had slechts acht minuten nodig voor de 2-0. Hij hakte een voorzet van Ziyech met veel gevoel in de verre hoek. Daarmee brak de Deense aanvaller het verzet van NAC, dat zich toch nog naar een grote nederlaag liet spelen.

Kastaneer werkte een inzet van Nicolás Tagliafico in eigen doel en Tadic mocht zijn vijftiende competitietreffer vieren. Ajax kwam ook nog op 5-0 omdat de ongelukkige Erik Palmer-Brown een schot van Hakim Ziyech achter zijn doelman verlengde.

Rentree Veltman

Een kwartier voor tijd maakte Joël Veltman als invaller zijn langverwachte rentree in de eredivisie. De verdediger is hersteld van een zware knieblessure. “Zo zet ik weer een stapje in de goede richting”, stelde hij.

Twitter avatar FOXSportsnl FOX Sports 🔙 | Joël Veltman staat weer op het veld voor Ajax in een Eredivisie-wedstrijd. De verdediger speelde zijn laatste wedstrijd voor Ajax op 19 april 2018 tegen VVV-Venlo. #ajanac
https://t.co/SZlJWdgOdq https://t.co/1puWkfst3y

Feyenoord verliest uit van Groningen

Feyenoord kan na een verlies bij FC Groningen (1-0) steeds minder zeker zijn van de derde plaats. De marge op nummer vier AZ bedraagt nog maar twee punten. FC Groningen klom naar de negende plek. De club pakte in 2019 twaalf punten uit vijf competitieduels. Daarmee is de vrees voor degradatie naar de achtergrond verdwenen.

Voor Feyenoord was het in de eredivisie alweer de derde opeenvolgende nederlaag in 2019 in een uitwedstrijd. Sven van Beek maakte zijn zesde eigen doelpunt in de competitie.

Trainer Giovanni van Bronckhorst van Feyenoord noemde het na afloop van “de slechtste wedstrijd onder mijn leiding”. “Een grote teleurstelling. We zaten vanaf de eerste minuut niet in de wedstrijd. Het is dat FC Groningen verzuimde om 2-0 te maken. Daardoor hadden we tot het einde nog kans op de gelijkmaker. Maar een punt was niet verdiend geweest.”

Van Bronckhorst beaamde dat Feyenoord deze maand nog voor zware uitdagingen staat: zondag PSV uit en over anderhalve week Ajax thuis voor de KNVB-beker. “Ik steek al mijn energie erin om in die duels anders op het veld te staan dan dat we hier in Groningen hebben gedaan.”

Winst voor FC Utrecht en Excelsior

FC Utrecht heeft voor de eerste keer in twee maanden weer eens gewonnen in de competitie. De ploeg van trainer Dick Advocaat versloeg De Graafschap met 1-0. Een kwartier voor tijd kwam Simon Gustafson op de Vijverberg tot scoren uit een strafschop.

Excelsior heeft in de strijd tegen degradatie gewonnen van FC Emmen. De Rotterdamse ploeg toonde veerkracht door na een achterstand alsnog toe te slaan: 2-1. Michael de Leeuw (Emmen) en Marcus Edwards en Dennis Eckert namens de thuisploeg waren de doelpuntenmakers.

Door de overwinning verwijst Excelsior Emmen naar de zestiende plaats, die aan het einde van het seizoen play-offs voor behoud in de eredivisie betekent. Excelsior staat op de veilige veertiende plaats, met 1 punt meer dan Emmen.
(ANP/NRC)