Zeker 200.000 demonstranten in Barcelona tegen proces Catalanen

De demonstranten eisen vrijspraak voor de twaalf politici en activisten die terechtstaan voor het organiseren van het Catalaanse referendum.

Duizenden Catalanen liepen mee in de demonstratie. Op het spandoek staat "zelfbeschikking is geen misdaad" geschreven in het Catalaans.
Duizenden Catalanen liepen mee in de demonstratie. Op het spandoek staat "zelfbeschikking is geen misdaad" geschreven in het Catalaans. Foto Lluis Gene / AFP

In Barcelona zijn zaterdag zeker 200.000 demonstranten de straat opgegaan, uit protest tegen het proces tegen de leiders van de Catalaanse afscheidingsbeweging. Deelnemers aan de massademonstratie eisen vrijspraak voor de twaalf politici en activisten, die voor het Spaanse hooggerechtshof terechtstaan. Samen kunnen ze 177 jaar celstraf krijgen.

De mars werd aangevoerd met een spandoek waar in het Catalaans “zelfbeschikking is geen misdaad” op viel te lezen. De Catalaanse regiopresident Quim Torra leidde de mensenmassa, die omvangrijker was dan de organisatie van tevoren had ingeschat. Torra’s regioregering is voor Catalaanse afscheiding van Spanje.

De demonstratie was niet het laatste wapenfeit in het Catalaanse protest tegen de rechtsgang. Donderdag volgt een staking in Catalaanse steden, en op 16 maart wordt er een grote demonstratie georganiseerd in Madrid.

Commentaar NRC: Hardvochtige rechtlijnigheid in zaak tegen separatisten

Op 27 oktober 2017 nam het Catalaanse regioparlement een wet aan die de afscheiding van Spanje regelde, nadat er eerder in een referendum door 90 procent van de Catalanen vóór was gestemd. De Spaanse regering in Madrid had het referendum verboden, omdat die volgens de Spaanse grondwet illegaal is. Ongeveer 42 procent van de Catalanen ging naar de stembus. Na de verklaring greep de regering in Madrid in en zette de Catalaanse regioregering buitenspel. De leiders van de Catalaanse separatisten werden gearresteerd.

De kwestie bracht afgelopen week de regering dusdanig aan het wankelen dat de Spaanse premier Pedro Sánchez vervroegde verkiezingen moest uitschrijven. Spanjaarden gaan op 28 april naar de stembus.