Taxi-app

Omzet Uber blijft sterk groeien, maar in minder snel tempo dan verwacht

De omzet van Uber Technologies, het bedrijf achter de bekende taxi-app, blijft sterk groeien, maar het tempo zwakt af. De omzet ging vorig jaar met 43 procent omhoog tot 11,3 miljard dollar, in 2017 was dit nog een stijging van 61 procent. Verder leed Uber een onderliggend verlies van 1,8 miljard dollar, tegen een min van 2,2 miljard dollar een jaar eerder. Inclusief de verkoop van activiteiten in Rusland en Zuidoost-Azië boekte het bedrijf een winst van 370 miljoen dollar. Een jaar eerder stond er een nettoverlies van 4,5 miljard dollar. Uber profiteert bij zijn omzet van het stijgende aantal gebruikers, maar de winstgevendheid wordt zwaar gedrukt door de vele investeringen die Uber doet. Zo geeft de onderneming grote bedragen uit aan bijvoorbeeld onderzoek naar zelfrijdende auto’s en investeringen in maaltijdbezorgingsdiensten.

Uber zou spoedig naar de beurs willen gaan. De waardering zou op 120 miljard dollar uit kunnen komen. Tot de grootste investeerders in het in 2009 opgerichte bedrijf uit San Francisco behoort het Japanse technologieconcern SoftBank. (ANP)