Opinie

Inbox van de redactie

Wat schreven de lezers deze week aan de redactie Opinie? Een indruk.

Stine Jensen is duidelijk niet de enige die op zoek is naar overgave en de zin van het leven. Zo’n vijftig lezers reageerden online en per mail op haar artikel ‘Laat je niet hersenspoelen’ (Opinie & Debat 9/2). Na een slechte ervaring met een yogagoeroe waarschuwt ze andere zinzoekers: „Houd de grens tussen een gezonde mind-bodytraining en manipulatieve hersenspoeling in de gaten”.

Verreweg de meeste lezers dachten met haar mee, maar er was ook kritiek. J.C. van Oort kan er „met de beste wil van de wereld niet bij” dat „een intelligent mens als Stine Jensen, die nog filosofie heeft gestudeerd ook, voor dit soort gezwam valt”. „Je hebt directe toegang tot het beste wat de mensheid heeft voortgebracht, van Aristoteles via Spinoza tot Whitehead, jou werd als geen ander bijgebracht zelfstandig te denken – en dan loop je naar een goeroe?”

Ook Rainier Isendam („sekteleider, goeroe, schrijver, yogabeoefenaar, geschoold journalist en oprichter van Yoga Universalis”) had van „iemand met twintig jaar academische ervaring meer scepsis en realiteitszin verwacht”. Want de goede wetenschapper en de echte yogi hebben volgens hem juist dezelfde basis: „Een kritische, heldere geest”.

Volgens Heleen Peverelli, hoofdredacteur van Yoga Magazine roept Jensen „het sektarische” over zichzelf af als ze op retraite gaat bij een ‘tovenaar’, waar ze anderhalf uur per nacht slaapt, zich twee dagen laat blinddoeken en hallucinerende koekjes krijgt toegediend. „Met je ogen dicht iets in je mond laten stoppen, is nooit een goed idee. Niet in de discotheek, niet op een retraite. Met yoga en meditatie heeft het niets te maken.”

O.L.E. Jongmans, die meer dan eens per week een brief stuurt (het afgelopen jaar zeventig), laat weten hoe hij omgaat met „de zwaarte van de betekenisloosheid van ons bestaan”. Hij haalt de dichteres Neeltje Maria Min aan: „Noem mij, bevestig mijn bestaan”. Jongmans doelt op la joie de se voir imprimé. „Niets overtreft de ervaring van echt te bestaan als je stukje in de krant zien staan, met je naam eronder. Daar heb je geen goeroe voor nodig...”

chef Opinie