‘Ik maak groentesoep met gehaktballen’

‘Die zijn voor mijn hond, Cujo”, vertelt Thea Emmelot (79), wijzend naar de plakjes kipworst in haar winkelmandje. „Cujo is al twaalf maar staat er nog steeds op dat hij die plakjes krijgt. Anders gaat hij voor de koelkast zitten blaffen. Cujo heeft echt een radartje; als hij om vijf uur niet meteen eten krijgt, komt hij in opstand.”

Eet hij alleen worst?

„Nee. Hij krijgt één plakje per dag, meteen na zijn ochtendwandeling. Ik ga nu ook gewoon hondenvoer voor hem halen.”

En wat eet u zelf vandaag?

„Ik maak groentesoep met gehaktballen. Daarvoor koop ik bouillon en gesneden soepgroenten. Normaal snijd ik mijn groenten allemaal zelf, behalve boerenkool. Dan weet je wat je hebt. Maar ik ben net geopereerd aan mijn handen, dus nu kan het even niet.”

Ik zie een paar spreads voor op brood. Houdt u daar erg van?

„Ja en mijn man vindt ze ook heel lekker. Door de operatie kon ik een paar dagen de deur niet uit. We hadden níéts meer voor op brood. Dus ik moest weer even inslaan; kip-kerrie spread, Surinaamse spread en de haring. Ik kom hier vaak voor lastminuteboodschappen.”

En mandarijnen in het mandje, zie ik.

„We hebben altijd veel fruit in huis. En deze waren in de aanbieding. Ik koop wel vaker wat in de aanbieding. Vooral koffie en thee en zulke dingen. Anders ben je een dief van je eigen portemonnee.”