Hockeyers verspelen tegen Spanje zege in slotseconden

Hockey In hun eerste wedstrijd op Europese bodem in de Pro League gaven de Oranje-hockeyers een ruime voorsprong uit handen.

De Spanjaard Sergi Enrique (rechts) probeert de bal achter de Nederlandse keeper Maurits Visser te werken.
De Spanjaard Sergi Enrique (rechts) probeert de bal achter de Nederlandse keeper Maurits Visser te werken. Foto KAI FOERSTERLING/EPA

De Nederlandse hockeyers hebben vrijdag in de Pro League opnieuw een doelpuntrijke wedstrijd gespeeld. Na de 4-3 zege op Nieuw-Zeeland en de 5-5 tegen Australië eerder dit jaar, volgde vrijdag in Valencia een 3-3 gelijkspel tegen Spanje. Het was een teleurstellende uitslag voor Nederland, dat na 38 minuten nog met 3-0 voorstond, maar de Spanjaarden in het laatste kwartier langszij zag komen. In de slotseconden zorgde Marc Serrahima uit een strafcorner voor de gelijkmaker: 3-3.

Spanje, dat op het WK in India de groepsfase niet overleefde, nam vervolgens de shoot-outs beter en verdiende zo een bonuspunt. Vicewereldkampioen Oranje hield slechts één punt over aan het derde uitduel op rij in de nieuwe landencompetitie van de internationale hockeyfederatie FIH.

De eerste twee Nederlandse doelpunten kwamen op naam van de WK-gangers Thierry Brinkman en Mirco Pruijser, de derde goal werd gemaakt door Jelle Galema, die twee jaar geleden in Zuid-Afrika voor het laatst een interland had gespeeld. Brinkman en Pruijser waren in de shoot-outserie minder scherp en misten hun inzet, net als Terrance Pieters. Alleen Jorrit Croon wist zijn een-op-een-duel met keeper Quico Cortés binnen de toegestane acht seconden om te zetten in een doelpunt.

Nederland heeft na drie duels zes punten en staat daarmee op de derde plaats in de tussenstand van de Pro League. Het klassement wordt aangevoerd door wereldkampioen België, dat na vier wedstrijden negen punten heeft verzameld, Groot-Brittannië is tweede met zes punten uit twee wedstrijden. De beste vier landen na zestien wedstrijden plaatsen zich voor de finaleronde, eind juni in Amstelveen. De volgende wedstrijd van Nederland is opnieuw een uitduel: op 22 februari wacht in Buenos Aires olympisch kampioen Argentinië. (NRC)