Gezocht: tekenaars om de stad vast te leggen

‘Jantje Steenhuis van het Stadsarchief en ik lopen al jaren met het idee rond”, zegt Ove Lucas van het CBK Rotterdam. Het idee is om jonge kunstenaars opdracht geven om de stad te tekenen en die werken in het stadsarchief op te nemen. Het is eigenlijk een oud idee, want tot eind jaren ‘80 gaf het Stadsarchief jaarlijks opdrachten aan kunstenaars om de veranderingen in de stad weer te geven. Zeker in de naoorlogse jaren hebben zij de wederopbouw van de stad goed in beeld gebracht.

„We waren een paar jaar geleden met de burgemeester in Basel voor het Erasmusjaar, en hij bood als cadeau een ingelijste foto van een kunstwerk aan. Dat vond ik wat armoedig, terwijl we zoveel goede kunstenaars in de stad hebben!”, zegt Lucas. „Ik zei tegen Jantje: het moment is nu!”

Vorig jaar probeerden de twee het plan uit toen de Maaskantprijs 40 jaar bestond. Ze lieten kunstenaars gebouwen van de beroemde architect tekenen. Het resultaat werd in de Kunsthal geëxposeerd. Dat beviel goed. Dus dit jaar kunnen kunstenaars zich tot eind februari aanmelden, waarna een jury eind maart drie tekenaars selecteert als ‘stadstekenaar’. Lucas: „Waarom tekeningen? Ik vind het fascinerend om te zien hoe verschillend kunstenaars naar de stad kijken”.

Elsje Jorritsma