Ans Boersma

Advocaten verwijten OM ‘schaduwproces’ te voeren

De advocaten van journaliste Ans Boersma, die in januari Turkije werd uitgezet, verwijten het Openbaar Ministerie een „schaduwproces” te voeren tegen Boersma. Dat blijkt uit een brief van de advocaten die in handen is van NRC.

Afgelopen maandag was er in de rechtsbank van Rotterdam een pro-formazitting tegen Abd A., die wordt verdacht van banden met Jahbat al Nusra, een terroristische strijdgroep gelieerd aan Al-Qaeda. Bij die zitting, schrijven de advocaten, werd „tot onze verbazing” de naam van Boersma „veelvuldig” genoemd. Dat is volgens hen niet gebruikelijk bij zo’n formele zitting.

Het OM beschuldigt Boersma ervan te hebben geweten van de terroristische activiteiten van Abd A., haar ex-vriend. Boersma kan zich volgens haar advocaten tegen die aantijgingen niet verdedigen.

Volgens justitie had Boersma op het Twitteraccount en de iPad van Abd. A. belastende berichten en foto’s gevonden zoals „afbeeldingen van gewapende mannen in het zwart”. Boersma legde volgens haar advocaten geen verband met terrorisme, omdat ze de afbeeldingen zag „in het kader van zijn Syrische achtergrond.” Boersma spreekt ook geen Arabisch, waardoor ze „niet gedetailleerd” kon volgen welke informatie haar ex-vriend ontving.