‘Waarom staat die trekker hier? Mag dat wel?’

Vincent van Wijk wint de vakjuryprijs van januari, met als thema ‘Nederland woont’

Foto Vincent van Wijk

“Dit is wel de meest originele tuinkabouter die we ooit hebben gezien”, merkte de jury op over de winnende foto van de maand januari. „Het is de anarchie van een voortuin met het landelijke en stedelijke in één.” En: „Het roept vragen op. Wordt deze trekker nog gebruikt? Waarom staat die hier? Mag dat wel?” En: „Een mooi beeld van Nederland op z’n kleinst.”

„Ik verbaas me hier ook al een tijdje over”, zegt de maker van de foto, Vincent van Wijk (48) uit Epe. „Dit is bij mij in het dorp. Ik kom hier regelmatig langs op de fiets en telkens staat die trekker daar. Ik bedoel, het is gewoon een rijtjeshuis, in een blokje van een stuk of acht van die seniorenwoningen. Keurig straatje. En dan staat daar zo’n trekker pal voor het raam geparkeerd. Hoe zit dat?”

Het beeld paste goed bij het thema van de foto wedstrijd, dus dit was een mooi moment om er eens een foto van te maken, vond Van Wijk. „Ik heb keurig aangebeld om te vragen of ze het goed vonden. Ik wilde niet onbeleefd zijn en je weet maar nooit. Maar er was niemand thuis. Ik heb de foto toch maar gemaakt. Nu ik gewonnen heb, zal ik binnenkort nog eens bij ze langsgaan om de foto te laten zien.”

Voor de tweede keer

Bijzonder: met deze foto wint Van Wijk voor de tweede keer de vakjuryprijs. September vorig jaar was het raak met het thema ‘Huisdier’, met de foto van zijn poes Theo. Met de Nikon D5300 camera die hij daarmee won, fotografeerde hij nu ook de trekker voor het huis. Sowieso gaat sindsdien de camera vrijwel altijd mee als hij de deur uit gaat. Voor die tijd fotografeerde hij voornamelijk met z’n iPhone. Het verschil is goed te merken.

„Met een iPhone heb je de neiging om te zeggen: klik maar raak, we zien wel. Een echte camera heeft veel meer mogelijkheden. Er zit ook een automatische functie op, maar het is veel leuker om zelf een beetje te experimenteren. Hoe zit het met de belichting, de sluitertijd? De foto’s worden er alleen maar beter door. Het is meer werk, maar dat is ook meteen het mooie van fotograferen.”

Iets brutaler misschien

Van Wijk fotografeert veel, en vooral buiten. „Binnen gebeurt niet zoveel. Binnen is het technisch ook lastiger; je bent beperkter qua licht en ruimte. Je zou bovendien andere lenzen moeten gebruiken. Zo ver ben ik nog niet.” Met name mensen fotografeert hij graag, maar dat valt nog helemaal niet mee. „Dan zie ik iemand met een mooie fotogenieke kop voorbijkomen en dan durf ik er niet op af te stappen. Daar moet ik misschien toch iets brutaler in worden.”

Nabewerken doet hij graag, maar alleen het hoognodige. „Een beetje aansnijden, iets meer diepte geven. Met kleur ben ik voorzichtig. Het moet wel naturel blijven. Die opgepompte foto’s zijn gewoon niet mooi.” Compositie, daar let hij misschien nog wel het meest op. „Staat de trekker mooi in het midden, het kozijntje recht? Stopt de daklijst wel precies boven de uitlaat? Heel vervelend als iets scheef staat. Net als halve armen of benen, ook zoiets – dat vind ik echt niet kunnen.”

Beetje perspectief

Van Wijk is van beroep huisschilder. Zijn fotografiehobby komt daarbij goed van pas: een afgerond project legt hij vaak vast ter illustratie. Al is daar eigenlijk geen eer aan te behalen. „Niemand wordt warm of koud van een pas geverfde deur.” Toch probeert hij ook daar een mooie draai aan te geven. „Met een beetje perspectief wordt zelfs een deur wat minder saai.” Het zijn ook vrijwel de enige foto’s die hij niet met de Nikon maar nog met z’n iPhone maakt. „Beetje zonde, die mooie camera tussen al die verfblikken, toch?”

Het thema van de maand februari is ‘Nederland heeft lief’. Inzenden kan tot vrijdag 1 maart 17:00 uur op nrc.nl/fotowedstrijd.