Villamedia

Jet Schouten en Joop Bouma ‘journalist van het jaar’

Jet Schouten van televisieprogramma Radar en Joop Bouma van dagblad Trouw zijn door journalistenvakblad Villamedia uitgeroepen tot ‘journalist van het jaar 2018’. Ze kregen de prijs voor hun onderzoek naar medische implantaten. Op initiatief van Schouten en Bouma onderzochten in totaal 250 journalisten in tientallen landen de regelgeving rondom medische implantaten. Uit het onderzoek bleek dat regels vaak ontbreken, of slecht worden toegepast, waardoor patiënten wereldwijd risico lopen. Volgens Villamedia maken Schouten en Bouma aanspraak op de titel journalist van het jaar door de „omvang van het onderzoek, de complexiteit door de internationale samenwerking en de impact.”

Andere genomineerden waren Natalie Righton (de Volkskrant) en misdaadjournalisten John van den Heuvel (De Telegraaf) en Paul Vugts (Het Parool). De prijs voor Journalist van het jaar wordt voor de dertiende keer uitgereikt. Eerder ging de prijs onder meer naar Nieuwsuur-journalist Bas Haan.

Het journalistenvakblad reikte donderdag ook de Afstudeerprijs uit. Die ging naar Arieke de Liere, van de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Zij maakte het online project ‘Nederl-anders’, over „de onzinnigheid van inburgeringscursussen en wat daaraan te doen zou zijn”. (NRC)