Opinie

Veiligheidsconferentie

Westerse politici: we zullen ‘schild’ vormen tegen Russische trollen

Veiligheidsconferentie

Westerse politici moeten „een schild” vormen tegen „de vergiftiging van het democratisch proces” door Russische internettrollen die nepnieuws verspreiden. Dat schrijven Amerikaanse en Europese politici, verenigd in de Transatlantic Commission on Election Integrity in aanloop naar de Europese verkiezingen. Ze verwijzen ook naar Russische inmenging in de presidentsverkiezingen in de VS in 2016. Tot de ondertekenaars horen de Amerikaanse oud-vicepresident Biden en de Deense oud-NAVO-chef Rasmussen. In hun ‘gelofte’, die ze vrijdag op de veiligheidsconferentie in München presenteren, beloven ze onder meer „geen data te fabriceren” en „transparantie” over campagnegelden. (NRC)

Opinie pagina 18-19