Tientallen doden bij geweldsuitbarsting in Nigeria

Bij moordpartijen in acht dorpen in de Nigeriaanse deelstaat Kaduna zijn in totaal 66 doden gevallen. De lokale autoriteiten roepen op de vrede te bewaren bij de presidentsverkiezingen.

Vernielde huizen in de Nigeriaanse stad Monguno waar ook geweld plaatsvond in aanloop naar de presidentsverkiezingen.
Vernielde huizen in de Nigeriaanse stad Monguno waar ook geweld plaatsvond in aanloop naar de presidentsverkiezingen. Foto Deborah Peter/International Rescue Committee via AP

Aan de vooravond van de presidentsverkiezingen in Nigeria zijn bij een geweldsgolf in het midden van het land 66 mensen gedood, onder wie 22 kinderen en 12 vrouwen. De lichamen zijn volgens de lokale autoriteiten gevonden in acht verschillende dorpen in de deelstaat Kaduna, schrijft de BBC.

De moordpartijen lijken niks te maken te hebben met de verkiezingen van deze zaterdag. Daarbij wordt de 76-jarige huidige president Muhammadu Buhari uitgedaagd door de 72-jarige zakenmagnaat Atiku Abubakar.

Lees ook dit stuk van correspondent Bram Vermeulen over de aanloop naar de presidentsverkiezingen: Sociale media zijn in Nigeria dodelijk

Gouverneur Nasir El-Rufai zegt dat “criminele elementen” verantwoordelijk zijn voor de moorden en meldt dat er arrestaties zijn verricht. Hij roept iedereen op niet zelf wraak te gaan nemen.

Over de verdachten of het motief voor de slachtpartij zegt de gouverneur niks, maar het gebied wordt regelmatig geteisterd door aanvallen van bendes veedieven en extremistische religieuze groepen die elkaar naar het leven staan. Er is een voortdurende strijd gaande om het schaarse land en water.

Een inwoner van de deelstaat zegt tegen persbureau AP dat de slachtpartij van nu het gevolg is van gevechten tussen christelijke boeren en islamitische herders.

De lokale autoriteiten vragen bewoners met klem om de “vrede en harmonie” te bewaren voor de verkiezingen van zaterdag en geweld te vermijden.