Strukton verdacht van corruptie bij project in Riad

Inval FIOD Op verscheidene plaatsen deed FIOD invallen. Bedrijf wordt verdacht van corruptie bij metroproject in Saoedische hoofdstad.

Opsporingsinstantie FIOD is vrijdagochtend binnengevallen bij bouwbedrijf Strukton in Maarssen. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie. Dat laat weten dat het onderzoek doet naar „corruptie en valsheid in geschrifte” rond het verkrijgen van de opdracht voor het metroproject in Riad, de hoofstad van Saoedi-Arabië.

Het onderzoek richt zich op dochterondernemingen Strukton International B.V. en Strukton Civiel Projecten. Op meerdere locaties in Nederland zijn vrijdag invallen gedaan en is administratie in beslag genomen. Het bedrijf bevestigt dat de FIOD onderzoek doet naar het metroproject.

De metro van Riad is een enorm prestigeproject ter waarde van omgerekend zo’n 20 miljard euro en moet in 2021 helemaal af zijn. Op 176 kilometer nieuwe metrorails moeten volledig geautomatiseerde, zelfrijdende metro’s gaan rijden om de ruim 6 miljoen inwoners van de snel groeiende stad te vervoeren.

Strukton bouwt in een internationaal consortium mee aan drie van de zes nieuwe metrolijnen door de Saoedische stad.

Voor de klus tekende Strukton in 2013 een contract van circa één miljard euro. Opdrachtgever is de Riyadh Development Authority, die word voorgezeten door prins Faisal Bin Bandar Bin Abdulaziz.

In 2010 nam ondernemer Gerard Sanderink het voormalig spoorwegbouwbedrijf Strukton over van de NS. De multimiljonair had toen al computerbedrijf Centric en advies- en ingenieursbureau Oranjewoud, dat inmiddels Antea heet. Bij Strukton werken zo’n 6.500 mensen.

Het onderzoek brengt één van de grootste omkoopaffaires van Nederland in herinnering: die van bouwbedrijf Ballast Nedam in Saoedi-Arabië.

Tussen 1996 en 2003 betaalde Ballast Nedam, inmiddels in handen van het Turkse Renaissance, voor honderden miljoenen euro’s aan steekpenningen aan ‘buitenlandse agenten’, in ruil voor klussen, zoals de verbouwing van twee luchthavens.

Koning Fahd

Die agenten bleken later koning Fahd te zijn, die in de boekhouding van Ballast Nedam de schuilnaam ‘Adriaan’ had, en ‘Bassie’, kroonprins Abdullah. De Saoedische prins Alwaleed bin Talal, die een flink deel van de steekpenningen opstreek, heette ‘Tijger’.

Ballast Nedam schikte de zaak in 2012 voor 17,5 miljoen euro. Twee bestuurders werden later alsnog persoonlijk vervolgd. Eén van hen kreeg een celstraf, de ander werd vrijgesproken.