Gesprek met baas Air France -KLM

Ministers benadrukken belang Schiphol en KLM

Ministers Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) en Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur, VVD) hebben een „intensief” gesprek gehad met Ben Smith, de bestuursvoorzitter van Air France-KLM. Ze hebben hem vrijdag op het hart gedrukt hoe belangrijk Schiphol en KLM zijn voor de Nederlandse economie, maar wilden verder weinig kwijt over de inhoud van het gesprek.

Het kabinet en het personeel van KLM maken zich zorgen over de toekomst onder Smith. Die zou af willen van die ‘lastige’ Pieter Elbers, die de Nederlandse tak van het concern runt. Een petitie voor de herbenoeming van de KLM-baas werd al door ruim 25.000 mensen ondertekend. De ondernemingsraad en de raad van commissarissen van KLM pleiten voor een nieuwe termijn voor Elbers. De Nederlandse werknemers zijn bang dat ze naar de pijpen van de Franse organisatie moeten dansen.

Het kabinet wil ook de positie van Schiphol als belangrijke luchthaven voor Air France-KLM beschermen. Maar of Smith in het gesprek duidelijk heeft gemaakt wat zijn intenties zijn, zei minister Hoekstra niet. „De crux is dat Schiphol ontzettend belangrijk is voor de Nederlandse economie. We willen zeker stellen dat dit op lange termijn gewaarborgd wordt. En KLM maakt daar een belangrijk deel van uit.’’ (ANP)