Patentenruzie

Apple omzeilt Duits verkoopverbod iPhone door chip van Qualcomm in telefoons te zetten

Mensen staan in de rij voor de Apple Store in München.
Mensen staan in de rij voor de Apple Store in München. Foto Peter Kneffel / DPA

Apple verwacht in Duitsland weer bepaalde versies van zijn iPhone te verkopen die eerder in de ban werden gedaan. Het techbedrijf rust de betreffende smartphones nu uit met chips van Qualcomm. Dat bedrijf dwong in december een Duits verbod op de telefoons af. Qualcomm en Apple vechten een ruzie uit over patenten. Qualcomm heeft rechtszaken aangespannen wegens patentschendingen door Apple. Apple, op zijn beurt, beschuldigt Qualcomm ervan misbruik te maken van een dominante marktpositie en te veel geld voor zijn modemtechnologie te vragen. De Duitse rechter had geoordeeld dat oudere versies van de iPhone 7 en iPhone 8 inbreuk maakten op intellectueel eigendom van Qualcomm en legde de verkoop aan banden. (ANP)