In beeld

Dit zijn de winnaars van de NRC Fotowedstrijd van januari

Vincent van Wijk wint de vakjuryprijs van januari, met het thema 'Nederland woont'. “De anarchie van een voortuin met het landelijke en stedelijke in één", vindt de jury. We zetten hieronder de top-10 op een rij, met motivering van de jury.
De winnende foto: "De anarchie van een voortuin met het landelijke en stedelijke in één. Het roept vragen op, wordt er nog dagelijks in de traktor gereden?"
Vincent van Wijk
2. Door rooD - "De foto benadrukt de anonimiteit van het wonen. De rode deuren zijn het enige wat het beeld opfleurt. De vrouw heeft een mooie positie, precies in het kruispunt dus de foto is op een goed moment genomen."
Lida Houkes
3. Rustige avond na de feestdagen - “Het summum van huiselijkheid. Gordijnen open en iedereen kan naar binnen kijken, typisch Nederlands.”
Martijn Koevoets
4. Ons huis word NIET gesloopt, de Bloklandstraat in Rotterdam. - "Dit kan alleen in Nederland. Als je van je huis houdt, blijf je er wonen. Je houdt je staande."
Kees Vermaak
5. "Verbouwingen en verhuizingen kunnen soms heel lang duren en heel vervelend zijn. Je kunt je goed in het jongetje verplaatsen."
Maaike Boeijink
6. ... gaat wonen. - “Een soort van bouwpakket. Een foto met een knipoog.”
Ton van der Pennen
7. Vier uur. - “Deze foto straalt iets triest uit. Waarschijnlijk woont iemand hier al heel lang. Het is heel intiem om zo binnen te kijken. Je vraagt je af wat het verhaal erachter is.”
Nynke Brandsma
8. Brievenbussen in tijdelijke studentenhuisvesting in de Bijlmerbajes - “Proberen structuur aan te brengen in wonen, wat totaal niet lukt. Als je deze foto ziet dan besef je dat we tegenwoordig bijna geen post meer ontvangen. Maar gelukkig zijn er dus nog steeds mensen die post sturen.”
Wim Dubbeldam
9. “Mooie lijnen! De foto heeft iets grauws: rust en leegte. Je vraagt je af waarom er geen grotere ramen zijn. Iemand heeft nog geprobeerd om er nog wat sfeer in te krijgen, aan het glas en lood te zien.”
Sander van der Duin
Nummer 10 en winnaar van de publieksprijs: ‘De roze kamer van kunstenaar Maya Wildevuur’ - “Een kleurrijke foto met veel details. Het gebruik van de groothoek werkt hier mooi. Je krijgt een goed beeld van de inrichting en de persoon die er woont.”
Cees Beuzekom