Akkoord

EU krijgt overkoepelende Arbeidsautoriteit

De Europese Commissie, het Europees Parlement en lidstaten van de Europese Uniezijn donderdag tot een overeenkomst gekomen voor de oprichting van een Europese Arbeidsautoriteit (ELA). Dat heeft de Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, bekendgemaakt. De toezichthouder moet ervoor zorgen dat Europese regels beter worden gehandhaafd door bijvoorbeeld nationale arbeidsinspecties beter te laten samenwerken.

In 2017 woonden of werkten zeventien miljoen Europeanen in een andere lidstaat dan die waarin ze zijn geboren. In 2006 waren dit er negen miljoen. Ook pendelen 1,4 miljoen Europeanen voor werk naar een ander land in de EU. De toezichthouder wil de arbeidsmobiliteit ondersteunen. De 28 lidstaten tellen samen zo’n 500 miljoen inwoners. (NRC)