150.000 automobilisten leasen privé, bijna helft meer dan 2017

In december vorig jaar waren er 1 miljoen lease-auto’s in Nederland. Meer dan de helft van de nieuw verkochte auto’s werd als lease verkocht.

Foto Bart Maat/ANP

Eind vorig jaar leaseten 150.000 particulieren in Nederland hun privéauto. Het aantal is met bijna de helft toegenomen ten opzichte van een jaar eerder, blijkt uit cijfers van de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA). In totaal reden er in december 1 miljoen lease-auto’s in Nederland.

Volgens cijfers van de VNA werd ongeveer 53 procent van de nieuw verkochte personenauto’s verkocht als lease. Bij bestelauto’s was het om en nabij de helft. Van de 24.000 elektrische auto’s die vorig jaar in Nederland verkocht werden, ging 54 procent de leasemarkt op. VNA-directeur Renate Hemerik gaat er vanuit dat dat percentage de komende jaren alleen maar toe zal nemen, zodra elektrische rijden ook meer gangbaar wordt bij kleinere personenauto’s.

Vooral het aantal mensen dat leaset voor privégebruik nam toe: met 45,6 procent. Het aantal personenauto’s dat voor zakelijke lease wordt gebruikt, groeide met 13 procent. Het totaal aantal leaseauto’s stijgt sinds 2014 jaarlijks met enkele tienduizenden, stelt de VNA.

Het aantal leasers groeit rap. In 2016 sloten nog 36.000 Nederlanders een contract af: Wel een splinternieuwe auto, geen aanschafkosten.

‘Geen gedoe’

Volgens de Consumentenbond is leasen onder meer populair omdat het doorgaans “geen gedoe” geeft. Leasen is over het algemeen goedkoper dan kopen, zonder zorgen over eventuele defecten of reparaties.

De Consumentenbond waarschuwt tegelijkertijd voor de nadelen: een leaseauto moet veel gebruikt worden, voor iemand uit de kosten komt. Privélease heeft bovendien consequenties voor een eventuele hypotheekaanvraag, banken trekken een percentage van een leasebedrag af van woonlasten. Onder een leasecontract uitkomen is volgens de bond makkelijker gezegd dan gedaan.