OM hecht grote waarde aan getuigenissen zussen Holleeder

Het OM begon donderdag met het requisitoir, dat in totaal vier dagen zal duren. De strafeis wordt bekend op 1 maart.

Donderdag begon het OM aan een vier dagen durend requisitoir. Daarin worden de belangrijkste getuigen besproken, inclusief de verklaringen van Willem Holleeder zelf.
Donderdag begon het OM aan een vier dagen durend requisitoir. Daarin worden de belangrijkste getuigen besproken, inclusief de verklaringen van Willem Holleeder zelf. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Het Openbaar Ministerie kent in de strafzaak tegen Willem Holleeder grote waarde toe aan de verklaringen van zijn zussen Astrid en Sonja Holleeder en ex-vriendin Sandra Klepper. Tijdens de eerste dag van het requisitoir in de strafzaak tegen Holleeder stelde officier van justitie Sabine Tammes dat de drie vrouwen authentiek, grotendeels consistent en overeenkomstig veel andere bewijsmiddelen hebben verklaard over hun leven met Willem Holleeder.

De opnames die Astrid en Sonja hebben gemaakt van gesprekken met Willem Holleeder ondersteunen de verklaringen die zij hebben afgelegd bij de recherche, de onderzoeksrechter en op zitting. De verklaringen van de drie vrouwen en de opnames die zij hebben gemaakt zijn volgens justitie bruikbaar als bewijs.

Voor de stelling van Willem Holleeder dat zijn zussen de verklaringen hebben afgelegd uit financieel gewin, is volgens het OM geen geloofwaardig bewijs aangeleverd. Bovendien heeft het OM in het algemeen grote twijfels bij het waarheidsgehalte van de verklaringen van Willem Holleeder. Hij heeft zichzelf zo vaak tegengesproken of leugenachtige verklaringen afgelegd dat aan zijn worden weinig waarde moet worden gehecht. ,,Holleeder past zijn waarheid aan aan de omstandigheden”, aldus officier Tammes. ,,En hij gebruikt vaak niet verifieerbare bronnen om de waarheid te manipuleren.”

Twitter avatar jmeeus12 Jan Meeus Een van de meest belastende delen uit de verklaring van Sandra Klepper gaat over de moord op Cor van Hout in 2003. Toen Sandra die dag tegen Willem zei: wat erg voor je zus, antwoordde Willem #Holleeder volgens haar: “weet je wel hoe lang ik hier mee bezig ben geweest.”

Kroongetuigen

Volgens het OM zijn ook de verklaringen van de twee kroongetuigen, Peter la S. en Fred Ros, ook bruikbaar voor het bewijs. Deze zijn al eerder getoetst op hun rechtmatigheid en betrouwbaarheid door de rechtbank en het hof. Diezelfde conclusie trekt het OM ook als het gaat om de verklaringen van twee bedreigde getuigen: Q5 en Hidir Korkmaz.

De getuigenissen van een aantal personen die niet meer leven zijn eveneens bruikbaar voor het bewijs, zij het dat daarmee voorzichtig moet worden omgegaan om dat hun verklaringen niet meer kunnen worden getoetst. Het gaat daarbij met name om Willem Endstra, Kees Houtman en Thomas van der Bijl. Deze drie hebben zich belastend uitgelaten over Holleeder en dat is volgens het OM de reden dat zij in opdracht van Holleeder zijn geliquideerd.

Vrijdag gaat het OM verder met een historische verhandeling over de Amsterdamse onderwereld en de positie van Willem Holleeder daarin. Holleeder wordt verdacht van vijf voltooide liquidaties, een onvoltooide liquidatie, een doodslag en poging tot doodslag en het lidmaatschap van een criminele organisatie. Vrijdag 1 maart is de laatste dag van het requisitoir en wordt de strafeis bekend.

Twitter avatar jmeeus12 Jan Meeus Willem Holleeder wordt verdacht van een poging tot moord op John Mieremet in 2002. Daarna gaf de Neus volgens het OM opdracht tot de liquidaties van Cor van Hout (2003), Wim Endstra (2004), John Mieremet (2005), Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl (2006).

 

Twitter avatar jmeeus12 Jan Meeus Holleeder is in december 2014 aangehouden voor twee moorden. Daaraan zijn mede op basis van de verklaringen van Astrid en Sonja Holleeder en Sandra Den Hartog de andere moorden aan toegevoegd. Het dossier omvat inmiddels 1244 ordners met 500.000 pagina’s over 25 onderzoeksdossier

 

Meer weten over de strafzaak tegen Willem Holleeder? Bekijk hier de special