Visserij

Helft pulsvissers mag nog twee jaar door

Ongeveer de helft van alle 84 Nederlandse kotters met een pulsvisvergunning mag nog tot 1 juli 2021 doorgaan. Onderhandelaars van de EU-lidstaten, het Europees Parlement en de Europese Commissie hebben dat woensdag in Straatsburg afgesproken. Voor de overige 42 kotters betekent het besluit dat ze nog dit jaar hun pulsvisvergunning kwijtraken.

Dat de EU pulsvissen zou gaan verbieden, was al zo goed als zeker. Vorig jaar stemde het Europees Parlement in met een totaalverbod. De vraag was nog wel wanneer het verbod zou ingaan, en of er een overgangsperiode zou komen.

Nederlandse vissers zijn de enigen in Europa die gebruikmaken van de techniek. Daarbij worden vissen met kleine stroomstoten opgeschrikt zodat ze makkelijker in de netten belanden. Vooral vissers uit Frankrijk zijn fel tegen het pulsvissen. Zij menen, net als activisten, dat deze schadelijk is voor het milieu.

EU-regels bepalen dat per lidstaat maximaal 5 procent van de vissersboten mogen zijn uitgerust met een pulsvisinstallatie. Nederland zit daar ver boven doordat het vergunningen heeft uitgegeven aan kotters die pulsvissen voor onderzoek. Nederlanders vissers hebben veel geïnvesteerd in de methode en vrezen voor een grote financiële tegenslag.

Minister Carola Schouten (Landbouw, ChristenUnie) sprak van een moeilijke dag voor de Nederlandse visserij. „Die frustratie en boosheid zit ook bij mij, over hoe de zaken gaan en om wat voor redenen besluiten genomen worden. Besluiten die nergens op gebaseerd zijn.” (NRC)

Pijn tijdelijk verzacht E4-5