Tientallen doden bij zelfmoordaanslag Kashmir

Een militant reed in een auto vol explosieven in op een konvooi van een speciale politie-eenheid uit India. Het is de grootste aanslag in de regio van de afgelopen twee decennia.

Indiase soldaten verzamelen bewijsmateriaal van de aanslag in Kashmir.
Indiase soldaten verzamelen bewijsmateriaal van de aanslag in Kashmir. Foto Younis Khaliq/Reuters

Bij een zelfmoordaanslag in het Indiase gedeelte van Kashmir zijn donderdag tientallen veiligheidsagenten om het leven gekomen. Volgens de Indiase krant The Indian Express zijn er 37 doden gevallen. Persbureau Reuters meldt dat het gaat om zeker 44 doden en ongeveer twintig gewonden. Een militant reed in een auto vol met explosieven in op een konvooi van een speciaal gewapende divisie van de Indiase politie.

Het is de grootste aanslag van de afgelopen twee decennia. In september 2016 kwamen bij een aanslag op een legerkamp negentien Indiase soldaten om het leven. De betwiste regio ten noorden van India en Pakistan wordt door beide landen geclaimd. De Indiase premier Narendra Modi heeft de “lafhartige” aanslag veroordeeld.

Twitter avatar narendramodi Narendra Modi Attack on CRPF personnel in Pulwama is despicable. I strongly condemn this dastardly attack. The sacrifices of our brave security personnel shall not go in vain. The entire nation stands shoulder to shoulder with the families of the brave martyrs. May the injured recover quickly.

Jaish-e-Mohammed

De aanslag vond plaats in de buurt van Srinagar, de grootste stad in het Indiase gedeelte van Kashmir. Het gebied dat voluit ‘Jammu en Kashmir’ heet is opgedeeld in een gebied dat valt onder India (het midden en zuiden), Pakistan (noordwesten) en China (noordoosten). De explosie was zo zwaar dat deze op kilometers afstand te horen was. Een lokale journalist, die het getroffen gebied bezocht vlak na de aanslag, meldt aan persbureau Reuters dat delen van lichamen op meer dan honderd meter van elkaar verspreid lagen.

Bekijk ook de fotoserie uit september 2018: De jonge helden van Kashmir krijgen een martelaarsbegrafenis

De uit Pakistan afkomstige militante groepering Jaish-e-Mohammad (JeM) heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. In een verklaring zegt een woordvoerder dat meerdere voertuigen van de veiligheidsdiensten zijn verwoest. JeM is een van de meest sterke militante bewegingen in Kashmir. Zij strijden voor onafhankelijkheid van de regio waar voornamelijk moslims wonen.

Rol Pakistan

India beschuldigt buurland Pakistan van steun aan JeM. De groepering zou achter een grootschalige aanval zitten op het Indiase parlement in 2001. Na deze aanslag, waarbij 13 mensen om het leven kwamen, besloot India om troepen in te zetten langs de grens met Pakistan.

De Indiase minister van Buitenlandse Zaken Sushma Swaraj heeft de internationale gemeenschap verzocht om Masood Azhar, de leider van JeM, aan te merken als terrorist en op de internationale opsporingslijst te zetten. Daarnaast roept Swaraj Pakistan op om niet langer terroristische groeperingen te steunen.

In een verklaring stelt het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat het elke “insinuatie vanuit de Indiase regering en media” over betrokkenheid bij de aanslag verwerpt. Pakistan wil dat er eerst grondig onderzoek wordt gedaan naar de toedracht.