Russisch gas

Aanleg omstreden gaspijpleiding Nord Stream 2 gaat door dankzij EU-akkoord

Foto Jens Buettner/AP)

Onderhandelaars van de Europese Unie hebben dinsdagavond laat een akkoord bereikt over strenger toezicht op de invoer van gas. De aanleg van de omstreden Nord Stream 2-pijpleiding, die vanuit Rusland door de Oostzee naar Duitsland loopt, kan doorgaan.

Over Nord Stream 2 was onenigheid ontstaan tussen Duitsland en Frankrijk, dat zich net als veel Oost-Europese landen zorgen maakt over de afhankelijkheid van Rusland als energieleverancier. De pijpleiding zou Rusland de mogelijkheid geven tot het afknijpen van de gastoevoer naar Oost-Europa, wanneer het West-Europa via een alternatieve route van gas kan voorzien. Voor Duitse bedrijven, die miljarden hebben geïnvesteerd, is het project van groot belang.

Na negen uur onderhandelen stemden vertegenwoordigers van de lidstaten en het Europees Parlement in met de nieuwe gasrichtlijn. Voortaan gelden de EU-regels niet alleen voor pijpleidingen binnen de EU, maar ook tussen de EU en andere landen, zoals Rusland. Er zijn strengere afspraken gemaakt over de toegang, tariefregulering en transparantie van alle toekomstige gaspijpleidingen van en naar derde landen. De EU houdt toezicht over de gasimport, EU-landen hebben zelf zeggenschap over een pijpleiding wanneer die binnenkomt op hun eigen grond- of zeegebied. (NRC)