Nederlandse economie

Groei houdt aan, maar vertrouwen daalt

De Nederlandse economie is in het vierde kwartaal van 2018 met 0,5 procent gegroeid ten opzichte van een kwartaal eerder. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekendgemaakt op basis van voorlopige cijfers. Dat is meer dan in de drie maanden ervoor (0,2 procent) en ook meer dan in de buurlanden. De Duitse economie groeide in het vierde kwartaal helemaal niet, zo werd donderdagochtend bekend. In het derde kwartaal was de Duitse economie zelfs gekrompen.

Over het hele jaar 2018 groeide het Nederlandse bruto binnenlands product (bbp) met 2,5 procent. Het bbp nam vooral toe vanwege de groei van de consumptie en van de investeringen.

Consumenten hebben in 2018 2,5 procent meer besteed dan in 2017. Vooral auto’s en elektrische apparaten waren in trek. Meer dan de helft van alle uitgaven werd gedaan aan diensten zoals horeca, vervoer en communicatie. Bedrijven investeerden meer in gebouwen, leaseauto’s en machines. Het handelssaldo (export minus import) droeg ook positief bij, maar minder dan in 2017. In dat jaar groeide de economie nog met 3,1 procent, een uitzonderlijk hoog percentage.

Hoe lang de Nederlandse economie nog goed zal blijven presteren, is sterk de vraag. De groei in omliggende landen loopt terug en er zijn tekenen dat ook Nederland zijn beste jaren achter zich heeft. Het consumentenvertrouwen is fors teruggelopen en nadert negatief terrein. Ook het ondernemersvertrouwen loopt terug, onder meer vanwege onzekerheid over de Brexit.

Krappe arbeidsmarkt pagina E7