Incassobeleid

Staatssecretaris neemt spoedmaatregelen om Nederlanders met hoge schulden te helpen

Staatssecretaris Van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, VVD) heeft woensdag spoedmaatregelen aangekondigd om Nederlanders met grote schulden te helpen. Ze schrijft aan de Tweede Kamer dat de Belastingdienst „nog in 2019” stopt met het onaangekondigd afschrijven van bedragen tot 500 euro. Ook moet voortaan vooraf berekend worden hoe groot de zogenoemde beslagvrije voet is – het deel van iemands inkomen waar geen beslag op gelegd mag worden.

Verder gaat de Belastingdienst kijken naar een versoepeling van het incassobeleid en wordt de beslagvrije voet voor jongeren opgehoogd. Bij de huidige berekening wordt er van uitgegaan dat jongeren geld van hun ouders krijgen voor hun levensonderhoud, wat in de praktijk betekent dat jongeren die niet meer thuis wonen vaak te weinig inkomsten hebben om van te leven. De maatregelen van Van Ark volgen op de oproep van de Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen afgelopen weekend tot meer begrip voor mensen met grote schulden. Volgens hem brengt de overheid die mensen nu juist dieper in de financiële problemen. (NRC)