Bootmigranten

Reddingsschip Sea-Watch voor inspectie door Nederland aan de ketting gelegd in Catania

Het reddingsschip Sea-Watch 3, dat de afgelopen maanden voor de kust van Libië honderden bootmigranten heeft opgepikt, is op last van Nederland aan de ketting gelegd in de Siciliaanse havenstad Catania. Het schip, eigendom van een Duitse hulporganisatie, voert de Nederlandse vlag. Een woordvoerder van de Inspectie Leefomgeving en Transport zei dat twee inspecteurs naar Catania zijn gegaan voor „een technische inspectie naar de leefomstandigheden” aan boord en dat dit gebeurt op verzoek van de Italiaanse autoriteiten. Over ongeveer twee weken kan een rapport worden verwacht. Volgens de Italiaanse kustwacht zijn er tekortkomingen geconstateerd op het gebied van veiligheid en milieuvoorschriften. Een woordvoerder van Sea-Watch noemt het „schandalig” dat de Sea-Watch 3 niet mag uitvaren. Het is „de omgekeerde wereld” als nu wordt onderzocht of het schip geschikt is om zo veel personen aan boord te hebben als het net mensen die op zee in nood verkeerden, heeft gered. In januari heeft Sea-Watch twee reddingsoperaties uitgevoerd, waarbij 32 en 47 bootmigranten zijn opgepikt. (NRC)