Blok: Curaçao ‘hub’ voor humanitaire hulp aan Venezuela

Noodhulp Venezuela In overleg met Nederland is Curaçao akkoord met vraag van de VS en zelfverklaard president Guaidó. Wanneer kan de hulp de grens over?

Het Nederlandse kabinet heeft samen met Curaçao besloten in te gaan op een verzoek van de Verenigde Staten en de zelfverklaarde Venezolaanse interim-president Juan Guaidó het eiland tot logistiek verzamelpunt voor hulp naar Venezuela te maken. Dat schreef minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) woensdag aan de Tweede Kamer.

Welke logistieke faciliteiten er precies op Curaçao (op 75 kilometer van Venezuela) komen om de hub-functie te realiseren is nog niet bekend. Dat wordt uitgewerkt „in overleg met de VS en Curaçao”, schreef Blok. Evenmin is duidelijk wanneer de voorbereidingen voltooid zullen zijn. „Zo snel mogelijk”, zei een woordvoerder van Buitenlandse Zaken woensdag.

Onlangs opperde zelfverklaard president Guaidó dat buurlanden zouden kunnen fungeren als doorvoercentra om de broodnodige medicijnen en voedsel richting Venezuela te brengen.

Tot nog toe hield Curaçao de boot af uit angst voor represailles „Onder de huidige omstandigheden kan humanitaire hulp de zaken verder op scherp zetten. [President] Maduro zou ons represailles kunnen opleggen. We zitten niet te wachten op een verdere escalatie”, zei premier Eugene Rhuggenaath vorige week tegen NRC.

„Veel van onze problemen hebben een directe link met de crisis in Venezuela. De spanningen van de afgelopen weken hebben de zaak nog verder op scherp gezet. Nu is er verwarring en onzekerheid omdat er twee presidenten zijn. We hebben grote baat bij een vreedzame oplossing in Venezuela”, aldus Rhuggenaath toen.

President Maduro weigerde de afgelopen jaren humanitaire steun voor de noodlijdende Venezolanen, omdat hij meent dat de VS hulpverlening gebruiken als instrument om zich te mengen in de binnenlandse aangelegenheden van zijn land. Volgens de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt geprobeerd dat „obstakel weg te nemen”, maar hij lichtte niet toe hoe dat moet gebeuren. De inrichting van Curaçao als knooppunt voor hulp moet er in elk geval voor zorgen dat de stroom goederen direct op gang kan komen zodra Maduro noodhulp toelaat.

Oppositieleider Juan Guaidó, die zichzelf vorige maand uitriep tot interim-president en steun kreeg van de VS en andere landen waaronder Nederland, beloofde dat vanaf 23 februari goederen de grens over zullen worden gelaten, zonder te wachten op toestemming van Maduro.

De impact van de Venezolaanse crisis is voelbaar op Curaçao. Vorig jaar blokkeerde Maduro de grenzen richting de ABC-eilanden om naar eigen zeggen smokkel te voorkomen. Het eiland kan het grote aantal vluchtende Venezolanen niet aan. Ook vreest Curaçao verlies van de Venezolaanse oliemaatschappij PDVSA die op het eiland een raffinaderij huurt.