Airbus stopt met productie van ‘superjumbo’ A380

Luchtvaart Nu Emirates een bestelling heeft geannuleerd, is er „niet voldoende basis” om het grootste vliegtuig ter wereld te blijven fabriceren.

De eerste Airbus A380 (ruim 500 passagiers) landde in 2010 op Schiphol.
De eerste Airbus A380 (ruim 500 passagiers) landde in 2010 op Schiphol. Foto Toudssaint Kluiters/ANP

Vliegtuigbouwer Airbus levert per 2021 geen toestellen meer van het type A380. Het grootste passagiersvliegtuig ter wereld wordt te weinig besteld om het te blijven bouwen, heeft topman Tom Enders donderdag bekendgemaakt.

Directe aanleiding voor het stopzetten van de productie is een besluit van Emirates om een bestelling bij Airbus gedeeltelijk te annuleren. De luchtvaartmaatschappij uit Dubai had een opdracht staan van 162 toestellen, maar heeft dat laten verlagen naar 123.

Emirates is niet de enige die zijn bestelling bij het Europese Airbus terugdraait. Vorige week kondigde het Australische Qantas al aan dat het een order van acht A380’s heeft geschrapt. Aan Emirates worden de komende twee jaar nog veertien A380’s geleverd. Verwachting is dat het laatste exemplaar van het vlaggenschip van Airbus over twee jaar van de productielijn rolt.

Het besluit van Emirates heeft mogelijk gevolgen voor 3.000 tot 3.500 fabrieksarbeiders van Airbus. Het bedrijf gaat de komende weken in gesprek met vakbonden en sociale partners over de benodigde reorganisatie, maar heeft goede hoop het merendeel van de medewerkers binnen het bedrijf ander werk te kunnen bieden.

Emirates heeft met Airbus wel een overeenkomst getekend voor levering zeventig kleinere vliegtuigen. De komende jaren neemt de luchtvaartmaatschappij veertig A330-900’s af, en dertig A350-900’s. Daarmee is een bedrag van 21,4 miljard dollar (19 miljard euro) gemoeid.

Voor de A380, ooit gepresenteerd als vliegtuig van de toekomst, was de laatste tijd weinig animo. Maatschappijen bestellen liever kleinere, zuiniger vliegtuigen. Verreweg het populairste toestel uit de fabrieken van Airbus is de kleinere A320.