Twee jaar cel voor corrupte oud-douanier in Rotterdamse haven

Justitie had een celstraf van 12 jaar tegen Gertie V. geëist vanwege drugsinvoer. De oud-douanier is veroordeeld omdat hij geld witwaste en zich heeft laten omkopen.

De controlekamer van de containerscanner van het douanekantoor in de Rotterdamse haven.
De controlekamer van de containerscanner van het douanekantoor in de Rotterdamse haven. Foto Victor Wollaert/ANP

De voormalige douanier Gertie V. is donderdag veroordeeld tot twee jaar cel. Hij liet zich volgens de rechtbank in Rotterdam onder meer omkopen door drugscriminelen die via de Rotterdamse haven cocaïne smokkelden.

Justitie verdacht de 49-jarige V. ervan tegen betaling containers met cocaïne te hebben doorgelaten in de haven, waar hij jaren werkzaam was. Hij zou dat zo’n vijf jaar hebben volgehouden en daarmee een forse som geld hebben verdiend. Dat criminele geld gaf hij vervolgens privé uit. Het Openbaar Ministerie had een celstraf van twaalf jaar tegen V. geëist.

De rechtbank oordeelde dat er weliswaar “een stevige verdenking” tegen V. lag omdat hij douanedocumenten uit de haven had meegenomen, maar dat er niet genoeg bewijs was om hem voor drugsinvoer te veroordelen. Justitie vermoedde dat V. tussen 2011 en 2016 meer dan 760.000 euro aan de smokkel verdiende. Volgens de rechtbank kon dat maar van 60.000 euro worden bewezen. V. kreeg twee jaar cel omdat hij zich heeft laten omkopen en zeker 70.000 euro heeft witgewassen.

Het Openbaar Ministerie liet na de uitspraak weten in hoger beroep te gaan omdat de straf zoveel lager uitvalt dan de eis. “Wanneer je corruptie door een ambtenaar bewezen acht, kan je niet volstaan met een straf als deze”, aldus justitie.

Diensten

Door de omkoping heeft V. de reputatie van de Rotterdamse haven ernstig beschadigd, stellen de rechters. V. werkte op een afdeling van de douane waar binnenkomende zeecontainers worden gecontroleerd. De criminelen met wie hij samenwerkte, vertelde hij wanneer hij dienst had zodat de containers met cocaïne tijdens zijn diensten konden worden binnengehaald.

V. was niet de enige corrupte douanier in de Rotterdamse haven. Hij werkte samen met Gerrit G., die in 2017 veertien jaar cel kreeg omdat hij grote partijen drugs doorliet. Na zijn arrestatie werd G. in de gevangenis zo ernstig bedreigd, dat hij werd overgeplaatst naar een extra beveiligde gevangenis op een militair complex. Ook V. en zijn familie zouden met bedreigingen vanuit het criminele circuit te maken hebben gehad.

Donderdag werd ook bekend dat een dag eerder 1.500 kilo cocaïne is onderschept in de Rotterdamse haven. De partij drugs zat verstopt tussen mango’s uit Brazilië. Een 37-jarige douanier is aangehouden omdat hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de smokkel. Naar de douanier liep al een onderzoek door de Rijksrecherche.