Verenigde Staten

Akkoord over grensbewaking, kans op shutdown verminderd

Onderhandelaars van de Republikeinen en Democraten hebben maandagnacht een principeakkoord bereikt over de grensbewaking. Daarmee lijkt de nieuwe, gedeeltelijke shutdown van de Amerikaanse overheid, die vrijdagnacht zou ingaan, afgewend. In het akkoord zou 1,4 miljard dollar (1,25 miljard euro) zijn uitgetrokken voor een hekwerk – geen betonnen muur, zoals Trump wil – van bijna negentig kilometer. Naast het geld voor de muur wordt nog 1,7 miljard dollar uitgetrokken voor onder meer nieuwe technologie voor grensbewaking. Trump hield maandagavond een rally bij de grens in El Paso, Texas waar hij van het akkoord op de hoogte werd gebracht ,,Ze zeggen dat er vooruitgang is geboekt, maar ik hoef het niet te weten”, aldus Trump. „Die muur wordt gebouwd.” (NRC)