Sea-Watch 3 op last van Nederland aan ketting gelegd

Het reddingsschip met Nederlandse vlag ligt in de haven van Catania op Sicilië. De Inspectie Leefomgeving en Transport gaat op verzoek van Italië een controle uitvoeren.

De Italiaanse kustwacht constateerde bij een controle begin februari een aantal tekortkomingen op het schip rond veiligheid en milieuvoorschriften.
De Italiaanse kustwacht constateerde bij een controle begin februari een aantal tekortkomingen op het schip rond veiligheid en milieuvoorschriften. Foto Federico Scoppa/AFP

Het reddingsschip Sea-Watch 3, dat de afgelopen maanden voor de kust van Libië honderden bootmigranten heeft opgepikt, is op last van Nederland aan de ketting gelegd in de Siciliaanse havenstad Catania. Het schip, eigendom van een Duitse hulporganisatie, voert de Nederlandse vlag.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bevestigt dat er sprake is van een controle door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Inspecteurs van de dienst zijn daarvoor naar Catania gereisd. Een ILT-woordvoerder zei tegen NRC dat het gaat om “een technische inspectie naar de leefomstandigheden” aan boord van het schip en dat dit gebeurt op verzoek van de Italiaanse autoriteiten.

De Italiaanse kustwacht meldt woensdag dat bij een controle begin deze maand een aantal tekortkomingen is geconstateerd op het gebied van de veiligheid en milieuvoorschriften. Het Nederlandse ministerie van I&W zegt dat nu ook wordt gekeken of het schip geschikt is om voor een langere periode met veel mensen aan boord op zee te blijven.

Zorgvuldige wetgeving

Een Nederlandse woordvoerder van Sea-Watch laat weten dat de hulporganisatie voor registratie in Nederland heeft gekozen omdat Nederland ,,een zeer goede en zorgvuldige wetgeving en registratiesysteem [heeft] als het gaat om registratie van schepen, en dan met name schepen van organisaties met een ideële doelstelling´´ . Hij wijst erop dat daarvoor in de scheepsvaartswet een aparte categorie is opgenomen.

Hij noemt het ,,schandalig” dat de Sea-Watch 3 niet mag uitvaren. Het is ,,de omgekeerde wereld” als nu wordt onderzocht of het schip geschikt is om zo veel personen aan boord te hebben als het net mensen die op zee in nood verkeren, heeft gered. In januari heeft Sea-Watch twee reddingsoperaties uitgevoerd, waarbij 32 en 47 mensen zijn opgepikt.

Italië en Malta hebben afgelopen weken lange tijd geweigerd de Sea-Watch, met tientallen migranten aan boord, toe te laten in hun havens, uit vrees dat die migranten in hun land zouden blijven. Pas nadat andere EU-landen, waaronder niet Nederland, zich bereid hadden verklaard mensen van dit schip op te nemen, kreeg de Sea Watch toestemming een Italiaanse haven binnen te varen.

De Sea-Watch mag hangende de uitkomsten van het onderzoek de haven van Catania niet verlaten. De ILT-woordvoerder zegt dat er na terugkomst van de inspecteurs in Nederland twee weken nodig zijn om een rapport te schrijven.
(Dit artikel is op 14 februari om 10u aangevuld met een reactie van een Sea-Watch woordvoerder)