Plassekskunstenaar koopt op veiling bruiloftsgebakje van Donald Trump

Foto RR Auctions

Wat gaat de controversiële Amerikaanse kunstenaar Andres Serrano (1950) doen met het door hem gekochte gebakje, dat in 2005 werd geserveerd bij het huwelijk van president Donald Trump met Melania Knauss, diens derde en huidige echtgenote? Die vraag leeft in Amerikaanse kunstkringen.

The Art Newspaper onthulde dinsdag dat Serrano de koper is van het dertien jaar oude chocoladetruffeltaartje dat destijds aan een van de 350 bruilofsgasten is geserveerd. Op een veiling op 7 februari in Boston werd het gebakje, inclusief de „met verspreide vetvlekken” getooide kartonnen verpakking verkocht voor omgerekend 1.640 euro, acht keer de geschatte opbrengst.

Serrano staat bekend om zijn omstreden werken, zoals zijn Piss Christ (1987), een foto van een kruisbeeld verzonken in wat werd verondersteld de urine van de kunstenaar te zijn. In Nederland zorgde de Amerikaan in 1997 voor ophef met een plasseks-affiche voor zijn tentoonstelling in het Groninger Museum. Na protesten van religieuze organisaties werden de glossy affiches uit het straatbeeld gehaald.

Zijn plannen met het gebakje wilde Serrano niet onthullen aan The Art Newspaper: „Je weet nooit wat kunstenaars van plan zijn!” Pas „als ik ermee klaar ben” wil hij over het gebakje praten, zei Serrano.