Oud-topman Ghosn neemt nieuwe advocaten in de arm

De directie van Renault zou woensdag ook hebben besloten om 30 miljoen euro aan oude beloningen aan Ghosn niet meer uit te betalen.

Archiefbeeld van voormalig Nissan-topman Carlos Ghosn tijdens een persconferentie in 2011.
Archiefbeeld van voormalig Nissan-topman Carlos Ghosn tijdens een persconferentie in 2011. Foto Koichi Kamoshida/EPA

Carlos Ghosn, de oud-topman van Nissan en Renault, heeft woensdag aan de rechtbank in Tokio laten weten nieuwe advocaten in de arm te nemen. Zijn vorige advocaten maakten daarvoor bekend hem niet langer te zullen vertegenwoordigen. Het is niet duidelijk of zij door Ghosn zijn ontslagen of zelf zijn opgestapt, schrijft persbureau Reuters. Ook de reden van de wissel heeft Ghosn niet bekendgemaakt.

De oud-topman zit sinds november vast op verdenking van fraude en het verzwijgen van inkomsten. Zijn nieuwe advocaat, Hiroshi Kawatsu (73), staat te boek als een ervaren strafrechtadvocaat. Volgens een voormalig aanklager kan Kawatsu een agressievere verdediging voeren dan Ghosns vorige raadslieden Motonari Otsuru en Masato Oshikubo.

Ghosn zegt dat hij vastbesloten is om zijn onschuld te bewijzen. Daarnaast wil hij de aandacht vestigen op de omstandigheden die aan zijn “onrechtmatige hechtenis” vooraf zijn gegaan.

Het bestuur van Renault maakte woensdag ook bekend zo’n 30 miljoen euro aan in het verleden toegekende beloningen aan Ghosn in te trekken. Het zou gaan om 460.000 aandelen ter waarde van 26 miljoen euro en een concurrentiebeding van 4 à 5 miljoen euro.

Lees ook: In de rechtbank in Tokio bepleitte Carlos Ghosn: “Ik ben ten onrechte beschuldigd.”