Onderwijs

Regeringspartijen: schooladvies toch weer afgeven na eindtoets

Het middelbareschooladvies voor basisschoolleerlingen moet weer afgegeven worden na de eindtoets, in plaats van ervoor. Dat vinden regeringspartijen D66, VVD en CDA. D66-Kamerlid Paul van Meenen zegt deze woensdag in het AD dat niet alle ouders bezwaar maken tegen het advies van de school als uit de toets is gebleken dat hun kind een hoger niveau aankan. Het beleid om het advies eerder te geven werd ingevoerd in 2014. Destijds was het idee dat leraren een beter beeld hebben van een leerling dan een eenmalige toets kan geven. Wel moest de leraar in staat gesteld worden het advies te herzien als de eindtoets daartoe aanleiding gaf. In het schooljaar 2016-2017 werd bij 13.000 van de 177.000 achtstegroepers die een middelbareschooladvies kregen het advies naar boven bijgesteld. (NRC)