Naamskwestie

Na definitieve naamswijziging past Noord-Macedonië borden en kentekens aan

Workers clean up near the sign at the border between Macedonia and Greece, near Gevgelija, February 11, 2019. Picture taken February 11, 2019. A sign reads: "Republic of Macedonia". REUTERS/Ognen Teofilovski
Workers clean up near the sign at the border between Macedonia and Greece, near Gevgelija, February 11, 2019. Picture taken February 11, 2019. A sign reads: "Republic of Macedonia". REUTERS/Ognen Teofilovski OGNEN TEOFILOVSKI

Macedonië heet vanaf dinsdag definitief Noord-Macedonië. Dat heeft de regering van het land bekendgemaakt. Met de naamswijziging komt officieel een einde aan een decennialange ruzie met Griekenland, dat de naam Macedonië altijd zag als een claim op eigen grondgebied. De Macedonische minister van Buitenlandse Zaken Nikola Dimitrov zei op Twitter te hopen dat er nu een „lange vriendschap” zal ontstaan tussen Griekenland en Noord-Macedonië. Volgens het ministerie zullen binnen drie dagen de naamborden bij grensovergangen en op luchthavens worden aangepast. Binnen vier maanden komen er nieuwe kentekenplaten uit, met de inscriptie ‘NMK’. Aan het einde van het jaar gaat het land nieuwe paspoorten uitgeven. (NRC)