Na verzoek president Déby

Frankrijk heeft vorige week een couppoging in Tsjaad verijdeld

De Franse luchtmacht heeft vorige week in Tsjaad een poging tot een staatsgreep verijdeld. De ingreep vond plaats op verzoek van de Tsjadische president Idriss Déby, zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian dinsdag. Volgens Déby was een konvooi met zwaarbewapende strijders vanuit noorderbuur Libië Tsjaad binnengereden. De indringers wilden „met geweld de macht overnemen” in de hoofdstad N’Djamena, zei Le Drian. Na de hulpvraag van Déby stuurde Frankrijk straaljagers op het konvooi af, die een groot aantal pick-uptrucks verwoestten. Over eventuele slachtoffers deed Le Drian geen uitspraken. Tsjaad denkt dat rebellenbeweging UFR achter de couppoging zit. Tsjadische militairen namen na de Franse aanval meer dan 250 UFR-leden gevangen. (Reuters)