Muziekprijzen

Edisons uitgereikt aan Wende en Nielson, Edison Oeuvreprijs voor Ilse DeLange

Ilse DeLange heeft de Edison Oeuvreprijs gewonnen. Die werd maandagavond in de Amsterdamse Westergasfabriek uitgereikt. „IJzersterk en samenhangend”, zo omschreef de jury haar oeuvre. De prijs voor het beste album van 2018 ging naar Wende Snijders met Mens, het beste nummer van 2018 kwam van singer-songwriter Nielson.

De Edisons zijn de oudste en meest prestigieuze muziekprijzen van Nederland. De vakjury, bestaande uit onder anderen Annemieke Schollaardt (Radio 2), Menno de Boer (Radio 538) en Wilbert Mutsaers (Spotify), schreef over DeLange dat zij „een oeuvre heeft opgebouwd dat in de Nederlandse popgeschiedenis op bijzondere hoogte staat”. DeLange is onder meer bekend van hits als ‘The Great Escape’ (2006), ‘So incredible’ (2008) en ‘Puzzle me’ (2009).

In 2014 deed zij met Waylon mee aan het Eurovisie Songfestival in Denemarken als gelegenheidsduo The Common Linnets. Het tweetal eindigde als tweede. Ook was DeLange twee seizoenen lang coach bij RTL-programma The Voice of Holland.

Al vier keer eerder kreeg de 41-jarige zangeres uit Almelo een Edison. De oeuvreprijs wordt sinds 1998 – de Edisons bestaan sinds 1960 – jaarlijks toegekend aan een artiest of groep. Eerdere winnaars zijn onder meer Golden Earring, Frank Boeijen, Ramses Shaffy, Bløf en dj Tiësto. Vorig jaar ging de prijs naar rapper Extince, als pionier van de Nederlandstalige hiphop.

Nielson kreeg twee beeldjes. Hij won met het nummer ‘Diamant’ in de categorie ‘Nederlandstalig’ en viel bovendien in de prijzen met het nummer ‘IJskoud’. Per genre waren er dit jaar prijzen voor Douwe Bob (pop) en DeWolff (rock). Rapper Frenna werd beloond met de genreprijs voor hiphop, dj en producer San Holo voor dance. My Baby was de beste in de categorie alternative en Davina Michell was volgens de jury de beste nieuwkomer.