Recensie

Recensie Muziek

‘Jonge wilde’ Moreau is een ontdekking

Als een komeet schoot de Franse cellist Edgar Moreau een klein decennium geleden de wereld van de klassieke muziek binnen. In zijn thuisland noemen ze hem, nu 24, de Petit Prince de Violoncelle. In Duitsland kondigen concertzalen Moreau aan als Junge Wilde. Hij is van beiden wat, blijkt op zijn nieuwe album.

Moreau begint met Concerto Militaire van Jacques Offenbach. Dit jaar viert de muziek Offenbachs tweehonderdste geboortedag. Moreau bewijst hem eer met intelligent en helder spel.

Daarna mag hij zich verliezen in een Celloconcert van de Oostenrijker Friedrich Gulda, gestorven in 2000, nadat hij een jaar eerder zijn dood had gefaked om de necrologieën te kunnen lezen. Een werk waarin Gulda’s bewondering voor Mozart en jazz een vreemd mengsel opleveren, maar briljant vertolkt door Moreau. Een ontdekking.