Doden bij verkiezingsbijeenkomst Nigeriaanse president

In een stadion in de stad Port Harcourt raakten mensen in de verdrukking bij grote drukte bij de uitgang.

Muhammadu Buhari begroet de aanwezigen van bij zijn campagnebijeenkomst met een bezem, het symbool van zijn partij.
Muhammadu Buhari begroet de aanwezigen van bij zijn campagnebijeenkomst met een bezem, het symbool van zijn partij. Foto Nigeria Presidency/Reuters

Bij een campagnebijeenkomst van de Nigeriaanse president Muhammadu Buhari zijn dinsdag doden gevallen toen een deel van de aanwezigen onder de voet werd gelopen. Volgens persbureau AFP en de BBC raakten mensen in de verdrukking toen ze na een toespraak van Buhari het stadion waar de bijeenkomst plaatsvond, wilden verlaten.

Tienduizenden aanhangers van Buhari’s All Progressives Congress (APC) waren aanwezig bij de bijeenkomst in de zuidelijke stad Port Harcourt, zo is te zien op foto’s. De drukte ontstond toen de president het Adokiye Amiesimakastadion had verlaten en zijn aanhangers hem wilden volgen. Achteraan begonnen aanwezigen te duwen, waardoor vooraan mensen in de verdrukking raakten bij de deels afgesloten uitgang.

Slachtoffers

Cijfers over het dodental zijn vooralsnog nagenoeg onbevestigd. Een woordvoerder van een ziekenhuis heeft aan AFP laten weten dat er voorlopig rekening wordt gehouden met minimaal veertien doden. Dat aantal kan nog oplopen omdat meerdere gewonden in kritieke toestand verkeren. De politie spreekt tegenover de Nigeriaanse krant Vanguard van zeker vier doden. Hoeveel gewonden er zijn, is nog onduidelijk.

Buhari heeft laten weten “diep bedroefd” te zijn over de doden bij zijn campagnebijeenkomst. Vorige week moest hij ook al zijn medeleven betuigen met de nabestaanden van de doden die vielen bij een bijeenkomst in de staat Taraba. Dit weekend kwamen er volgens AFP nog vijf mensen om het leven bij botsingen tussen aanhangers van de APC en die van de People’s Democratic Party (PDP) in Warri.

Zaterdag worden in Nigeria verkiezingen gehouden. Er kan gestemd worden voor een nieuwe president, vicepresident en parlement. Buhari, die beloofd heeft een einde te maken aan corruptie, heeft vijftien tegenkandidaten, onder wie de voormalige vicepresident Atiku Abubakar van de PDP. Buhari is sinds mei 2015 president van het West-Afrikaanse land. Eerder maakte hij er van 1983 tot 1985 al de dienst uit, na een militaire staatsgreep.