Detentiekampen

Asielzoekers krijgen meer recht op medische zorg in Australië

Het Australische Huis van Afgevaardigden heeft dinsdag met 75 stemmen tegen 74 een wetswijziging aangenomen waardoor asielzoekers meer recht krijgen op medische zorg in Australië. De regeling geldt alleen voor de duizend asielzoekers die al vastzitten in kampen in Nauru en Papoea Nieuw-Guinea. Met hun detentie, die door de Verenigde Naties is bekritiseerd wegens de slechte omstandigheden en vooruitzichten, wil de regering bootmigranten afschrikken. Het voorstel was ingediend door oppositiepartij Labor, die kansen zag omdat de coalitie haar meerderheid heeft verloren. De conservatieve premier Morrison moest accepteren dat voor het eerst in 78 jaar een wet werd aangenomen waar de coalitie tegen was. Mogelijk zal Morrison vervroegde verkiezingen uitschrijven. (Reuters, AP)