Bootmigranten

Australië neemt detentiekamp op Christmas Island weer in gebruik

De Australische regering gaat het detentiecentrum voor asielzoekers op Christmas Island weer in gebruik nemen. Premier Scott Morrison zei woensdag dat dit een voorzorgsmaatregel is om nieuwe bootmigranten op te vangen. Die verwacht hij omdat het Huis van Afgevaardigden dinsdag een initiatief van oppositiepartij Labor goedkeurde waardoor asielzoekers meer recht krijgen op medische zorg in Australië. De regeling geldt alleen voor de duizend asielzoekers die al vastzitten in kampen in Nauru en Papoea Nieuw-Guinea. Met hun detentie, die door de Verenigde Naties is bekritiseerd wegens de slechte omstandigheden en vooruitzichten, wil de regering bootmigranten afschrikken. Dat werkte zo goed dat het kamp op Christmas Island vorig jaar gesloten kon worden. (Reuters, AP)