Curaçao moet hub worden voor humanitaire hulp aan Venezuela

Dat meldt minister Blok van Buitenlandse Zaken. De VS en interim-president Guaidó hadden verzocht van het eiland een doorvoerhaven te maken.

Een man bedankt de internationale gemeenschap in de buurt van een Colombiaans pakhuis met hulpgoederen vlakbij de Venezolaanse grens.
Een man bedankt de internationale gemeenschap in de buurt van een Colombiaans pakhuis met hulpgoederen vlakbij de Venezolaanse grens. Foto Marco Bello/Reuters

Curaçao moet in dienst gaan doen als doorvoerhaven voor humanitaire hulp aan Venezuela. Het Nederlandse kabinet heeft samen met Curaçao besloten in te gaan op een verzoek van de Verenigde Staten en interim-president Juan Guaidó om van het eiland een logistieke hub te maken. Dat schrijft minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) woensdag aan de Tweede Kamer.

Welke logistieke faciliteiten er precies gaan komen op Curaçao, is nog onduidelijk. Dat wordt uitgewerkt “in overleg met de Verenigde Staten en Curaçao”, schrijft Blok. Evenmin is duidelijk wanneer Curaçao er klaar voor is om als hub te dienen. “Zo snel mogelijk”, zegt een woordvoerder van Buitenlandse Zaken woensdagmiddag.

Volgens Blok is het de bedoeling dat de hulpgoederen “ook daadwerkelijk beschikbaar komen aan de bevolking van Venezuela”. Dat is op dit moment lastig, want de Venezolaanse president Nicolás Maduro houdt vooralsnog alle humanitaire hulp buiten de deur. De woordvoerder van het ministerie zegt dat wordt geprobeerd dat “obstakel weg te nemen”, zonder toe te lichten hoe dat gebeurt. De inrichting van Curaçao als knooppunt moet er in elk geval voor zorgen dat de stroom goederen direct op gang kan komen zodra Maduro hulp toelaat.

Lees meer over de humanitaire hulp die Venezuela niet in komt: Venezolanen hopen op hulp van de brug

Tekorten

Venezuela heeft te kampen met grote tekorten aan voedsel en medicijnen. Maduro weigert buitenlandse humanitaire steun, omdat hij meent dat de VS zich via de hulp willen bemoeien met de binnenlandse politiek van Venezuela. Vlak over de grens met Colombia staan al een paar dagen Amerikaanse hulpgoederen te wachten, maar die komen het land niet in.

Eind vorige maand zei Curaçao al open te staan voor een functie als doorvoerhaven. Vorige week kwam premier Eugene Rhuggenaath daar tegenover NRC op terug. “Onder de huidige omstandigheden kan humanitaire hulp de zaken verder op scherp zetten. Maduro zou ons represailles kunnen opleggen. We zitten niet te wachten op een verdere escalatie.”

Parlementsvoorzitter Guaidó riep zichzelf vorige maand uit tot interim-president van Venezuela. Onder andere de VS en buurlanden als Brazilië erkenden hem al snel als legitiem staatshoofd. EU-landen - waaronder Nederland - volgden vorige week, nadat Maduro een oproep tot het organiseren van nieuwe verkiezingen had genegeerd.