CBS-cijfers

Consumentenprijzen in januari flink gestegen

De prijzen van goederen en diensten lagen afgelopen maand 2,2 procent hoger dan een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het betreft de grootste prijsstijging sinds september 2013. Duurder werden onder meer dagelijkse boodschappen, kleding, benzine, huur en verzekeringspremies. Het hogere prijsindexcijfer, een belangrijke indicator van inflatie, komt voor een deel door de verhoging van het lage btw-tarief, dat op 1 januari van 6 naar 9 procent ging. Van de stijging van 2,2 procent kan tot 1,2 procentpunt zijn veroorzaakt door de btw-verhoging, aldus het CBS. Van de consumentenbestedingen valt ruim 22 procent onder het lage btw-tarief, denk aan voedingsmiddelen, horeca en openbaar vervoer. De prijsstijging wordt verder veroorzaakt door de hogere energiekosten. (NRC)