Campagne

Klimaatspijbelaars in het Torentje

Foto David van Dam

Het klimaat is voorlopig hét onderwerp van de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart. Dat speelde misschien wel een beetje mee bij de bijzondere uitnodiging die de jonge actievoerders van Youth for Climate kregen: ze mochten dinsdagavond naar het ministerie van Algemene Zaken voor een gesprek met premier Rutte en minister Wiebes (Klimaat, VVD). „Ze waren teleurgesteld over wat we tot nu toe hadden gedaan”, zei Wiebes na afloop. Premier Rutte snapt dat de scholieren wantrouwend zijn: „Ik heb dan ook gezegd: hou ons scherp.” Wiebes had, zo zei hij, de scholieren wel kunnen overtuigen van de noodzaak te wachten op de doorrekening van het klimaatakkoord door het Planbureau voor de Leefomgeving. Daarna mogen de jongeren opnieuw bij hem langskomen.

    • Pim van den Dool