boekhoudtruc

Voor het eerst winst bekend van privé-bv familie Blokker

De investeringsmaatschappij van de familie Blokker stopt met een omstreden boekhoudtruc en publiceert voor het eerst een jaarverslag. Dat meldt Het Financieele Dagblad, dat vorig jaar de boekhoudtruc ontdekte. Uit het jaarverslag blijkt dat Hoornsche Broeder Capital bv (HB Capital), die het privévermogen beheert van Els en Ab Blokker, in 2017/2018 bijna 100 miljoen euro winst heeft gemaakt met investeringen, 21 miljoen euro meer dan in het jaar ervoor. Els is de weduwe van Jaap Blokker, Ab de broer.

HB Capital investeert in vastgoed en beleggingen in effecten. Ook verhuurt HB Capital panden aan onder meer Blokker. Op de balans staat 792 miljoen aan eigen vermogen.

De opbrengsten uit het kapitaal staan in schril contrast met de opbrengsten uit de winkels. Blokker Holding leed in hetzelfde jaar 344 miljoen euro verlies.

De boekhoudtruc die het FD ontdekte, bestond eruit dat het bedrijf elke twee jaar een nieuw moederbedrijf boven HB Capital plaatste. Zo hoefde de bv geen cijfers te publiceren. Nadat de truc bekend werd, stopte HB Capital ermee. (NRC)