Axel Rüger vertrekt na dertien jaar bij het Van Gogh Museum

Museumdirecteur Directeur Axel Rüger stopt bij het Van Gogh Museum. Vanaf 1 juni wordt hij directeur bij de Royal Academy of Arts in Londen.

Axel Rüger, directeur van het Van Gogh Museum, tijdens een preview van de tentoonstelling ‘Gauguin & Laval op Martinique’ in het Van Gogh Museum.
Axel Rüger, directeur van het Van Gogh Museum, tijdens een preview van de tentoonstelling ‘Gauguin & Laval op Martinique’ in het Van Gogh Museum. Foto Remko de Waal / ANP

Directeur Axel Rüger vertrekt bij het Van Gogh Museum. De 51-jarige Duitser maakte woensdagmorgen bekend dat hij vanaf 1 juni als directeur aan de slag gaat bij de Royal Academy of Arts in Londen.

Rüger leidde het Amsterdamse museum vanaf 2006. Onder zijn leiding bouwde het museum een nieuw entreegebouw, werden diverse grote onderzoeksprojecten opgezet en tal van goed bezochte tentoonstellingen georganiseerd, zoals Van Gogh en de kleuren van de nacht (2009), Munch : Van Gogh (2015), en Van Gogh & Japan (2018).

In een persbericht zegt de vertrekkend directeur: „Met heel veel plezier en passie heb ik bij dit prachtige, succesvolle museum in Amsterdam gewerkt.”

Rüger studeerde kunstgeschiedenis in Berlijn en promoveerde op de 17de-eeuwse Haagse architect en kunstschilder Bartholomeus van Bassen. Vanaf 1999 werkte hij als conservator 17de-eeuwse Hollandse schilderkunst bij de National Gallery in Londen.

Twitter avatar royalacademy Royal Academy We’re delighted to announce that @AxelRuger of the @vangoghmuseum in Amsterdam has been appointed as the new Secretary and Chief Executive of the RA. Rϋger will be joining the Academy in June. https://t.co/DatMm1tIeN

Exclusieve kunstenaarsvereniging

Na dertien jaar in Amsterdam keert Rüger dus terug naar Londen. De Royal Academy is een bijna 250 jaar oude Britse kunstinstelling met een exclusieve kunstenaarsvereniging met 80 leden. Naast het beheren van een kleine permanente kunstcollectie organiseert de instelling jaarlijks enkele grote tentoonstellingen, waaronder de Royal Academy Summer Exhibition.

De Royal Academy biedt ook onderdak aan de Royal Academy Schools, de oudste kunstacademie van Engeland, en is financieel onafhankelijk, door inkomsten die voortvloeien uit de 1,5 miljoen jaarlijkse bezoekers, commerciële activiteiten en steun van 95.000 leden.

De raad van toezicht van het Van Gogh Museum gaat op zoek naar een nieuwe directeur. Tot die tijd is de leiding van het museum toevertrouwd aan zakelijk directeur Adriaan Dönszelmann.