Australië gaat detentiecentrum op eiland heropenen

Het besluit volgt op een een nederlaag voor de regering van premier Morrison. Volgens een nieuwe wet kunnen migranten in detentiecentra makkelijker medische zorg krijgen in Australië.

De Australische premier Scott Morrison tijdens een persconferentie, woensdag in Canberra.
De Australische premier Scott Morrison tijdens een persconferentie, woensdag in Canberra. Foto Lukas Coch / EPA

Australië gaat een omstreden detentiecentrum voor asielzoekers op Christmas Island heropenen. Dat heeft de regering van premier Scott Morrison woensdag besloten, meldt persbureau AP.

Het besluit van de regering volgt op een een nederlaag voor zijn conservatieve regering in het parlement, die het makkelijker maakt voor migranten in detentiekampen in de Stille Oceaan om medische zorg te ontvangen in Australië. Volgens Morrison zal de goedkeurig van de zogenoemde ‘medevac bill’ leiden tot een toestroom van asielzoekers per boot.

Lees ook: Australische oppositie wint stemming over behandeling asielzoekers

De oppositionele Labor Party en andere parlementsleden stemden voor een amendement bij strenge immigratiewetgeving, dat artsen het recht geeft om ongeveer duizend migranten naar Australië te brengen vanuit detentiecentra in Papoea Nieuw Guinea en Nauru, als ze medische zorg nodig hebben. Tot nu toe lag die beslissing bij de overheid.

De Australische Senaat nam de wetgeving woensdag aan met 36 tegen 34 stemmen. Het Huis van Afgevaardigden ging dinsdag al nipt akkoord.

Streng immigratiebeleid

Volgens Morrison ondermijnt de nieuwe wetgeving het strenge immigratiebeleid van zijn regering. Volgens dat beleid worden asielzoekers die proberen om Australië per boot te bereiken naar afgelegen detentiecentra in de Stille Oceaan gebracht.

Morrison meent dat de nieuwe wetgeving zijn regering dwingt om het detentiecentrum op Christmas Island, ruim 1500 kilometer ten noordwesten van het Australische vasteland, te heropenen, zei hij woensdag in Canberra. Hij zegt daarbij te handelen op advies van hooggeplaatste veiligheidsfunctionarissen.

“Mijn taak is nu om alles in mijn vermogen en het vermogen van de regering te doen om ervoor te zorgen dat wat het parlement heeft gedaan om onze grens te verzwakken, er niet toe zal leiden dat boten naar Australië komen.”

De conservatieve coalitie van Morrison loopt achter in opiniepeilingen, in de aanloop naar verkiezingen die mogelijk in mei worden gehouden. Naar verwachting zal de premier zijn strenge immigratiebeleid centraal stellen bij de campagne. Hij wil de wet terugdraaien als zijn regering wordt herkozen.

Tegenstanders van de regering menen dat Morrison zich schuldig maakt aan angstzaaierij. Volgens hen biedt de nieuwe wet hoop voor mensen in de bestaande kampen, en geen stimulans voor andere migranten om de oversteek te wagen. Ook voorvechters van de rechten van vluchtelingen juichen de wetgeving toe.