ABN Amro onderuit op de beurs na tegenvallende cijfers

De winst viel in de laatste maanden van 2018 ruim 40 procent lager uit dan een jaar eerder. Dat is veel slechter dan verwacht.

Het hoofdkantoor van ABN Amro op de Amsterdamse Zuidas.
Het hoofdkantoor van ABN Amro op de Amsterdamse Zuidas. Foto Bart Maat/ANP

Het aandeel ABN Amro is woensdagochtend op de beurs onderuit gegaan na tegenvallende kwartaalcijfers over de laatste maanden van 2018. De nettowinst kwam uit op 316 miljoen euro, 42 procent minder dan een jaar eerder. Hoewel analisten wel een daling hadden verwacht, zijn de cijfers nog slechter dan voorspeld. Het aandeel stond woensdagochtend zo’n 7 procent in de min.

Opvallend is dat ABN Amro voor 85 miljoen euro versneld een investering doet in de zogenoemde ‘Customer Due Diligence remediation-programma’s’. Met die programma’s controleert de bank of klanten hun rekeningen niet gebruiken om bijvoorbeeld wit te wassen. Dat is de bank wettelijk verplicht.

Concurrent ING moest vorig jaar nog een schikking van 775 miljoen euro treffen met justitie. Die bank heeft tussen 2010 en 2016 “structureel” te weinig gedaan om te voorkomen dat rekeningen gebruikt werden voor criminele activiteiten. In totaal heeft toezichthouder De Nederlandsche Bank al tien boetes opgelegd aan banken die te weinig deden om goede controle te houden. Dinsdag berichtte de Volkskrant dat ook Rabobank een boete van 1 miljoen euro heeft gekregen.

Waarom ABN Amro nu versneld geld steekt in de programma’s, is onduidelijk. “Bij onze dagelijkse activiteiten moeten we alert blijven om financiële criminaliteit
te signaleren”, zegt topman Kees van Dijkhuizen in een schriftelijke verklaring bij de cijfers.