18 jaar en tbs geëist tegen Osama I. voor dodelijke steekpartijen

I. dacht achtervolgd te worden en behekst te zijn door ‘djinns’. Volgens het OM is hij deels ontoerekeningsvatbaar.

I. doodde een Egyptische man en een Syrische vrouw.
I. doodde een Egyptische man en een Syrische vrouw. Foto Marcel van Hoorn/ANP

De Syriër Osama I., die terechtstaat voor moord en doodslag op een Syriër en een Egyptische vrouw in Maastricht in december 2017, heeft woensdag achttien jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen zich horen eisen. Volgens het Openbaar Ministerie is de man slechts deels ontoerekeningsvatbaar, waar het Pieter Baan Centrum hem eerder als volledig ontoerekeningsvatbaar zag.

De strafeis van de officier van justitie volgde woensdag op de derde en laatste dag van de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen I. in de rechtbank van Maastricht. De rechtbank doet op 12 maart uitspraak.

De uit Raqqa afkomstige Syriër (38) vluchtte in 2014 naar Nederland. In de loop van 2017 raakte hij steeds verwarder. Hij dacht achtervolgd te worden en behekst te zijn door djinns (demonen). Na eerder betrokken te zijn geweest bij wat kleinere incidenten sloegen de stoppen op donderdagavond 14 december 2017 door.

Lees ook: Verdachte Osama I. voelde zich behekst

Consternatie in Maastricht

Eerst stak I. in Maastricht-West een Egyptische man dood (doodslag volgens het OM). Tien minuten later doodde hij een paar straten verderop een Syrische vrouw (moord in de ogen van het OM) en werd haar dochter door het ingrijpen van een met een moersleutel bewapende buurman ternauwernood gered. Beiden raakten gewond. I. vluchtte uiteindelijk met het bebloede mes nog in zijn handen naar de Turkse moskee, waar hij later die avond werd gearresteerd.

De doden en gewonden zorgden in Maastricht en omstreken voor veel consternatie. Dat had te maken met het excessieve geweld (opensnijden van kelen), maar ook met het aanvankelijke vermoeden van terroristische motieven.

De rechtbankzittingen vonden vanaf maandag plaats onder strenge veiligheidsmaatregelen. Toch lukte het de Syrische vrouw die gewond raakte en haar moeder verloor bij de tweede steekpartij op 4 december 2017, dinsdag om een schoen naar Osama I. te gooien. Ze raakte zijn tolk. De schoengooiende vrouw werd daarop uit de zaal verwijderd, waarna ook tumult ontstond tussen haar broers en zussen aan de ene kant en de parketpolitie aan de andere kant.