Wopke Hoekstra voerde een toneelstukje in de Kamer op

Minister Wopke Hoekstra was nauw betrokken bij de reactie van de onafhankelijke DNB op de witwasaffaire bij ING. De verbouwing van het Binnenhof wordt duurder. En scholieren willen zich niet laten afschepen met beloftes.

TONEELSTUKJE: Het was een merkwaardig toneelstukje: minister van Financiën Wopke Hoekstra meldde in september in de Tweede Kamer dat hij De Nederlandsche Bank vier vragen had gesteld over de witwasschikking met ING. Maar wat blijkt: Hoekstra en zijn ambtenaren beantwoordden die vragen zo ongeveer zélf. DNB stuurde het ministerie drie conceptversies met antwoorden, en het ministerie dwong daarin aanpassingen af, blijkt uit interne documenten. Bovendien werd DNB de hand boven het hoofd gehouden: geen enkele vraag ging over of het toezicht van DNB had gefaald, terwijl die vraag achter de schermen wel werd gesteld.

SPIJBELAARS WILLEN ACTIE: Geen klimaatspijbelaars deze week in Den Haag. Een afvaardiging van de demonstranten spreekt vandaag met Mark Rutte - buiten schooltijd. De organisatie kreeg geprikkelde reacties van hun leeftijdsgenoten: ze laten zich toch niet inpakken door de politiek? Maar de scholieren zijn niet van plan zich te laten afschepen met “vage beloftes”, zegt Jordan (16) tegen Trouw. “Beloftes, daar doen we het niet voor. We willen concrete acties zien.” Zoals het sluiten van kolencentrales. “Als er geen concrete maatregelen komen, dan staan we op 21 februari of een week later gewoon weer op het Malieveld. We gaan door tot er gehandeld wordt naar onze eisen.”

DURE VERBOUWING: Voor de renovatie van het Binnenhof is 500 miljoen euro uitgetrokken, maar het lijkt er op dat dat te weinig is. Volgens het AD blijkt uit een vertrouwelijk stuk dat de verbouwing 72 miljoen euro duurder uitvalt dan begroot: de kosten van onder meer schilderwerk, nieuw tapijt, beveiliging en de verhuizing van het kinderdagverblijf van het parlement vallen tegen. Annet Bertram, de directeur-generaal van het Rijksvastgoedbedrijf, zou alle betrokkenen een paar weken geleden “in paniek” bij elkaar hebben geroepen. De partijen moeten het eens worden over de extra kosten, want dan zouden ze die kunnen claimen bij het ministerie van Financiën. Anders zouden de Tweede Kamer en het Rijksvastgoedbedrijf de kosten moeten delen.”

TWAALF LIJSTTREKKERS: Het is een nieuw campagnetrucje, deze Provinciale Statenverkiezingen: laat de twaalf lijsttrekkers gezamenlijk een open brief schrijven. Het CDA trapte af door zich af te keren van de “drammers” in het klimaatdebat. De lijsttrekkers van D66 stelden gisteren voor om de reserves van de provincies (in totaal ruim vijf miljard) te investeren in duurzame maatregelen. En bij GroenLinks willen alle lijsttrekkers “groene politiek met lef”. De campagnes worden in Den Haag geregisseerd, signaleert NRC-redacteur Lamyae Aharouay. Het initiatief komt uit de provincies, maar vervolgens denkt de landelijke partij mee. Een handigheidje om thema’s die binnen de coalitie gevoelig liggen, toch duidelijk te kunnen aanstippen in de campagne.

TV-DEBAT: Thierry Baudet mag wel, en Gert-Jan Segers mag niet meedoen aan het verkiezingsdebat van RTL. Het is het eerste grote debat, op 7 maart, in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen. RTL heeft de acht grootste partijen in de peilingen uitgenodigd - en dus mag Forum voor Democratie (nu twee zetels in de Kamer) wel komen, schrijft het AD. EenVandaag kijkt naar het aantal zetels in de huidige Kamer, en daar mag Segers dus meedoen en Baudet juist weer niet. Bij de NOS komen alle landelijke kopstukken aan het woord. Waarom landelijke politici in debat mogen over Provinciale Statenverkiezingen? Omdat indirect ook de Eerste Kamer wordt gekozen, aldus de programmamakers. Maar de lijsttrekkers voor de Eerste Kamer komen niet aan het woord - wel bij WNL op Zondag en Radio 1.

PULSVISSEN: “Wellicht de slechtste lobby ooit”, schrijft De Telegraaf over de lobby rond het pulsvissen. Nederland gaf vissers onder het mom van wetenschappelijk onderzoek toestemming om schollen op te schrikken met een stroomstootje, zodat er geen sleepnetten over de bodem van de zee getrokken hoeven worden. Woensdag nemen de Europese Commissie, het Europees Parlement en de lidstaten een besluit of dat wel mocht. En “het ziet er niet goed uit”, stelt een betrokkene tegen de Volkskrant. Minister Carola Schouten van Landbouw heeft de hoop dat ze een verbod kan tegenhouden, opgegeven: op het partijcongres van de ChristenUnie zei ze een “fatsoenlijke overgangsperiode” te willen regelen. De vissers hopen dat premier Rutte zijn gewicht in de strijd gooit. De vraag is of andere landen, die de grote Nederlandse vissersschepen graag uit hun wateren zien verdwijnen, Rutte zo’n overgangsperiode gunnen.

QUOTE VAN DE DAG:

“Wie werkelijk bezorgd is over de fragmentatie en de groeiende flanken, zal over dit soort oplossingen moeten nadenken.”

NRC-columnist Tom-Jan Meeus denkt dat het tijd is voor CDA66.