Voordracht Eurogroep

Ierse centrale bankier Lane enige kandidaat hoofdeconoom ECB

De ministers van eurolanden, de Eurogroep, dragen de Ier Philip Lane voor als hoofdeconoom van de Europese Centrale Bank (ECB) in Frankfurt. De 49-jarige gouverneur van de Ierse centrale bank volgt de Belg Peter Praet op. Diens termijn loopt na acht jaar op 31 mei af. Voor de topbaan bij de ECB was hij de enige kandidaat. Van de negentien eurolanden diende alleen Ierland een nominatie in, maakte Eurogroepvoorzitter Mário Centeno vorige maand bekend. Er volgen nog hoorzittingen in de ECB en het Europees Parlement. De EU-regeringsleiders moeten de nominatie uiteindelijk definitief goedkeuren. De directie van de ECB wordt voorgezeten door de eind dit jaar vertrekkende Italiaan Mario Draghi. Lane is sinds november 2015 de topman van de Ierse centrale bank. (ANP)